Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


PERSBERICHT

DE BAARSJES

Amsterdam, 16 mei 2007

Burgerinitiatief: Consultatiebureau voor ouderen
Het Dagelijks Bestuur onderzoekt of een Ouderconsultatiebureau in De Baarsjes realiseerbaar is. Dit naar aanleiding van een eerder burgerinitiatief van de Ouderen Advies Raad, vorig jaar. Inmiddels is contact gelegd met Zorgverzekeraars Nederland om te kijken naar de financiële haalbaarheid van zo'n consultatiebureau. Ook is een subsidieaanvraag ingediend bij het ministerie van VWS. Het DB wil wel ruimte bieden aan een ouderenconsultatiebureau, maar vindt vooralsnog dat de financiering ervan primair een zaak van VWS en de zorgverzekeraars. Als het consultatiebureau er komt, moet het bureau bovendien toegankelijk zijn voor álle oudere bewoners in De Baarsjes, bij welke verzekeraar de bewoner ook verzekerd is. Portefeuillehouder: Mirjam Smeels.
Meer informatie: Hanny Korver, 06 2332 1414.

Programma Juni Kunstmaand bekend
Over twee weken start Juni Kunstmaand in De Baarsjes. Op vrijdag 1 juni start Juni Kunstmaand met een Friday Night Skate door De Baarsjes. Op zaterdag 2 juni dans op het Mercatorplein en een 'Wonderkermis' op het Jan Maijenplein. Op zondag 3 juni tal van activiteiten en tentoonstellingen in de Witte de Withstraat en een klassiek concert in de Jeruzalemkerk. Een maand lang zien, horen en beleven alle Baarsjesbewoners en Amsterdammers het werk van kunstenaars, dansers, muzikanten, ontwerpers en de vele creatieve geesten die werken of wonen in De Baarsjes. Op de website www.junikunstmaand.nl is het programma van de hele maand al te bekijken, en er is ook informatie over de deelnemers te vinden. Vanaf 23 mei is de programmakrant op veel plekken in het stadsdeel (en daarbuiten) te vinden in café's, winkels, buurthuizen en andere openbare plekken. Er vinden ruim 85 verschillende activiteiten plaats, binnen en buiten, op het gebied van dans & theater, muziek, beeldende kunst, poëzie & literatuur en architectuur. Voor de kinderen heeft Juni Kunstmaand 07 een speciaal kinderprogramma en voor de jongeren staat het Young-Art festival op het programma. Alle activiteiten van Juni Kunstmaand 07 worden gratis of tegen een kleine bijdrage aangeboden. Portefeuillehouder: Mirjam Smeels.
Meer informatie: Edwin Raap, 06 1241 8810.

Eerste digitale nieuwsbrief OKC
Het Ouder en Kindcentrum (OKC) in De Baarsjes verstuurt deze week de eerste digitale OKC- nieuwsbrief. De nieuwsbrief geeft up to date informatie over het OKC. Bij een Ouder en Kindcentrum kunnen ouders alle vragen stellen over de gezondheid, de ontwikkeling en de opvoeding van hun kind. Het OKC is van plan enkele malen per jaar een nieuwsbrief uit te geven. Bewoners kunnen zich via de website van stadsdeel De Baarsjes als abonnee aanmelden. Ook zijn bewoners welkom bij het OKC op het Magalhaensplein 2. (tel. 555 5842). Portefeuillehouder: Godfried Lambriex.
Meer informatie: Wim de Graaf, 06 1237 9510.

Eén formulier voor alle gemeentelijke horecavergunningen Project Horeca 1 van start
Horecaondernemers in De Baarsjes kunnen vanaf deze zomer via de website van het stadsdeel in één keer alle gemeentelijke vergunningen aanvragen, die noodzakelijk zijn voor de start van een nieuwe horecaonderneming. Horecaondernemers hebben te maken met complexe regelgeving. Juist voor de beginnende horecaondernemer is het een hele klus om te achterhalen welke vergunningen en ontheffingen hij nodig heeft. Samen met Amsterdamse horecaondernemers heeft Economische Zaken Amsterdam Horeca1 ontwikkeld. Eén online aanvraagformulier voor alle horecavergunningen die de administratieve procedure van het opstarten van een horecaonderneming sterk vereenvoudigt. Horeca1 biedt de ondernemer twee belangrijke voordelen: 1) De ondernemer beantwoordt digitaal een aantal vragen. Hieruit volgt een overzicht op maat van de benodigde vergunningen en informatie over waar de ondernemer welke vergunningen aan kan vragen. 2) Eén digitaal aanvraagformulier waarbij de ondernemer meerdere gemeentelijke vergunningen in één keer kan aanvragen met slechts één aanvraagformulier. Portefeuillehouder: Godfried Lambriex.
Meer informatie: Wim de Graaf, 06 1237 9510.

Jongeren in de Baarsjes aan de slag in hun buurt

Tieners en jongeren van jongereninloop The Mall aan de Admiraal de Ruyterweg gaan in het Hemelvaartsweekend aan de slag in de buurt. The Mall sluit aan bij de stadsbrede actie 'Serve the City', die dat weekeinde plaatsvindt. De jongeren organiseren bijvoorbeeld een bingo in ouderencentrum De Bestevaer, gaan helpen bij de voedselbank en zorgen dat zwerfvuil op straat wordt opgeruimd. Voor de acties beginnen, delen ze bloemen uit op straat.

Bustocht naar Den Haag
Vrijwilligersvereniging Kantara organiseert 31 mei een bustocht naar Den Haag. Ze bezoeken het Binnenhof, het gebouw van de Tweede Kamer én ze gaan op zoek naar politici. Na de lunch is er een bezoek aan de Panorama Mesdag, een buitengewoon groot en indrukwekkend schilderij. De dagtocht is bedoeld om met vijftig buurtgenoten van allerlei culturele achtergronden op een ontspannen manier met elkaar in contact te komen en om iedereen kennis te laten maken met het politieke en culturele leven. Vertrek om is 8.30 uur vanaf het Mercatorplein. Daar worden de deelnemers rond 17.00 uur weer teruggebracht. Aanmelden kan bij Kantara, Curaçaostraat 17hs. Kosten 5 euro.

Asbest in binnentuin Van Spilbergenstraat

Uit onderzoek is gebleken dat zich op het achtererf van de Van Spilbergenstraat 83 huis asbest bevindt. Het stadsdeel heeft een gecertificeerd bedrijf, Wilchem B.V., opdracht gegeven om de asbest te verwijderen. Als het weer het toelaat wordt de asbest maandag 21 mei verwijderd. Om dit werk uit te kunnen voeren, wordt gebruik gemaakt van een hijskraan en van een container. Daarom is geen auto- en fietsverkeer of parkeren mogelijk vanaf de hoek Van Spilbergenstraat/ Willem Schoutenstraat tot en met Van Spilbergenstraat ter hoogte van nummer 77. Portefeuillehouder: Ab Cherribi.
Meer informatie: Edwin Raap, 06 1241 8810.

Uit de stadsdeelraad

Raadscommissie Stadsdeelwerken tegen parkeervergunning overdag De raadscommissie Stadsdeelwerken sprak afgelopen dinsdag over de mogelijkheden om een parkeervergunning voor overdag in te voeren. De raad had vorig jaar in een motie aan het Dagelijks Bestuur gevraagd dit te onderzoeken. Er was toen een wachtlijst terwijl er overdag wel parkeerruimte was waarvan bijv. bedrijven, maatschappelijke instellingen en bezoekers van ouderen gebruik wilden maken. Inmiddels is er geen wachtlijst meer. Het Dagelijks Bestuur had een alternatief voorstel uitgewerkt: een parkeervergunning voor overdag als extra vergunning voor bedrijven en instellingen. De kosten van dit alternatief schat het Dagelijks Bestuur op E 230.000. D66, initiatienemer van de motie, hield een vurig pleidooi voor de parkeervergunning voor overdag. Bedrijven kunnen hierdoor uitbreiden en meer bedrijvigheid leidt tot meer inkomsten. De VVD is voor de invoering van een parkeervergunning voor overdag als experiment. Wel is de partij tegen de mogelijkheid om een gewone vergunning in te ruilen was voor een overdagvergunning. De PvdA en GroenLinks - een ruime raadsmeerderheid - zijn tegen het voorstel. Doordat er geen wachtlijsten meer zijn vinden zij het voorstel overbodig. De PvdA vindt ook de kosten te hoog. GroenLinks is van mening dat van het voorstel een verkeersaanzuigende werking uitging, terwijl die partij juist het autogebruik wil terugdringen. De PvdA wil tenslotte dat de portefeuillehouder er alles aan doet om de digitale parkeerkaart snel in te voeren zodat er ruimere mogelijkheden komen voor het sociaal parkeren.

Niet bij luchtinformatiebord alleen
De Jan van Galenstraat is de meest vervuilde straat van Amsterdam. Op verzoek van de raadscommissie heeft de portefeuillehouder twee voorstellen uitgewerkt voor plaatsing van een informatiebord waarop de luchtkwaliteit wordt weegegeven. Het eerste voorstel is om al in 2007 een bord te plaatsen. Hierop zouden nog geen actuele gegevens over het gehalte aan stikstof en fijnstof kunnen worden weergegeven, maar gegevens van een maand oud. Het tweede voorstel is om te wachten met de plaatsing van het bord totdat het technisch mogelijk is om de actuele gegevens van stikstof weer te geven. Voor fijnstof is dit niet mogelijk, de analyse van de meting duurt 1-2 weken. Beide voorstellen kosten E 30.000. De PvdA en GroenLinks vinden het belangrijk om bewoners te informeren over de luchtkwaliteit. Een lichtinformatiebord maakt mensen bewust, moet leiden tot gedragsverandering en heeft een functie in het wijzigen van de opinie. Om het goed te laten werken moet het volgens die partijen niet blijven bij het plaatsen van een bord alleen. De plaatsing van een luchtinformatiebord zou onderdeel moeten zijn van een voorlichtingscampagne. Daarin moet centraal staan dat mensen er zelf ook iets aan luchtkwaliteit kunnen doen, bijv. door op de fiets boodschappen te gaan doen. De PvdA en GroenLinks komen bij de bespreking van de Kaderbegroting in juni met een voorstel hiervoor. De partijen hebben een voorkeur voor het eerste voorstel en willen overgaan op de twee optie zodra dat technisch kan. D66 heeft twijfel over het nut van een bord in relatie tot de kosten. De vervuiling in de Jan van Galenstraat wordt niet door bewoners veroorzaakt maar door (vracht)verkeer naar andere stadsdelen en het Food Centre. Daarom zou de portefeuillehouder ook moeten kijken of andere stadsdelen willen meedoen en meebetalen. Uiteindelijk is D66 voor een bord, met een voorkeur voor het tweede voorstel. Het is belangrijk dat de cijfers actueel zijn. Om de bewustwording te stimuleren oppert D66 tenslotte nog om aan te sluiten bij het communicatieplan van het Verkeersplan Oude Stad. De portefeuillehouder staat positief tegenover deze suggestie en zal ook met Bos & Lommer en Westerpark contact opnemen om mee te doen en mee te betalen. De VVD is tegen het luchtinformatiebord. Deze fractie vindt dat zo'n bord veel teveel geld kost voor verouderde informatie en verwacht niet dat het leidt tot gedragsverandering.

Agenda

|Mei       |                                           |              |
|Dag & tijd|Wat is er te doen                          |Waar          |
|Woensdag  |Odes                                       |Illuseum      |
|16 mei    |Ted Milton and Sam Britton live en         |Witte de      |
|20.30 uur |screening van Aryan Kaganof's 'Unyazi Of   |Withstraat.   |
|          |The Bushveld'. Meer info: www.illuseum.nl. |120           |
|          |                                           |              |
|          |                                           |              |
|17 en     |Stadsdeelkantoor gesloten                  |Baarsjesweg   |
|18 mei    |                                           |224           |
|          |                                           |              |
|T/m 18 mei|Tentoonstelling: Vain                      |Zoete-Broodjes|
|          |Vlaamse en Hollandse schilderkunst. Open:  |              |
|          |wo-vr 14-18 uur, za 14-17 uur. Meer info:  |Witte de      |
|          |info@zoete-broodjes.nl en                  |Withstraat 89 |
|          |arjenlancel@planet.nl.                     |              |
|          |                                           |              |
|Zondag 20 |Voorronde Muziek StadsSpelen 2007          |Spuistraat 239|
|mei       |Lees verder op www.baarsjes.amsterdam.nl.  |              |
|16.30 uur |                                           |              |
|Dinsdag 22|Lezing Mind Body Soul van David Sutherland |Meneer de Wit |
|mei       |(Brother David). Toegang: gratis.          |              |
|20 uur    |                                           |Witte de      |
|          |                                           |Withstraat 10 |
|Dinsdag 22|Vergadering Commissie Wonen                |Stadsdeelkanto|
|mei       |Meer informatie: www.baarsjes.amsterdam.nl.|or            |
|          |                                           |Baarsjesweg   |
|          |                                           |224           |
|          |                                           |              |
|T/m 25 mei|Expositie van Franco Fontana polaroids     |Arps&Co       |
|          |(1987-2007). Open ma-vr: 10-17 uur. Meer   |Arubastraat 1 |
|10-17 uur |info: www.arpsgallery.com.                 |              |
|          |                                           |              |
|Vrijdag 25|Workshop Sushi bereiden                    |GoYuMe        |
|mei       |Info: info@goyume.nl en www.goyume.nl.     |Jan           |
|19 uur    |                                           |Evertsenstraat|
|          |                                           |45-47         |
Voor algemene vragen: Rinze van Opstal, hoofd Communicatie, 06 1299 1741.


---- --