Abvakabo FNV vreest toename incidenten in jeugdzorg

16.05.2007 / 16:37 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Abvakabo fnv

Abvakabo fnv

De vakbond Abvakabo FNV vreest dat het aantal incidenten in de jeugdzorg zal toenemen. De bond vraagt daarom minister Rouvoet een einde te maken aan het vruchtenloos gekibbel over een sociaal plan en zodoende werknemers in de jeugdzorg zekerheid te geven en dus de kwaliteit en continuïteit van de jeugdzorg niet verder in gevaar te brengen.

Abvakabo FNV is uiterst verbolgen over het uitblijven van een sociaal plan. Dat leidt volgens vakbondsbestuurder Hoogendam tot het vertrek van ervaren werknemers uit de jeugdzorg. 'Zij kiezen eieren voor hun geld en verlaten de sector die toch al gebukt gaat onder een slecht imago. Zij moeten vervangen worden door tijdelijke krachten, omdat er nog steeds sprake is van een overgangsfase. Dat alles verhoogt de werkdruk bij de achtergebleven collega.s die ook nog niet weten waar ze na 1 januari 2008 werkzaam zijn.' Abvakabo FNV vreest dat deze gang van zaken risico.s met zich meebrengt en dat de kans op incidenten zal toenemen.

160 werknemers van het Leger des Heils verkeren al anderhalf jaar in onzekerheid. Zij moeten overstappen naar de nieuwe Bureaus Jeugdzorg. De bond vraagt minister Rouvoet en de directie van het Leger des Heils in een brandbrief om een oplossing zodat het sociaal plan dat al anderhalf jaar op tafel ligt, nu eindelijk ondertekenend kan worden.

Meer informatie:
Jos van Dijk, voorlichter, 06-30387032
Ben Hoogendam, vakbondsbestuurder, 06-12455326

Betreft : onaanvaardbare stagnatie inzake ondertekening Sociaal plan inzake de transitie jeugdzorgtaken Leger des Heils naar de Bureaus Jeugdzorg.

Geachte Minister, geachte Directies,

Langs deze weg willen wij als vakbond onze grote teleurstelling en verontrusting kenbaar maken die ontstaan ten gevolge van de nu al veel te lang slepende en nog immer niet afhandelde transitie van de jeugdzorgtaken van het Leger des Heils naar de Bureaus Jeugdzorg.
Het steeds maar weer uitblijven van de volledige ondertekening van het hierbij behorende sociale plan maakt dat wij grote zorgen hebben over de negatieve gevolgen daarvan voor de positie van medewerkers en de aan hen toevertrouwde cliënten. De continuïteit en kwaliteit van dienstverlening en zorg dreigt daardoor nodeloos in gevaar te komen, en stelt onze leden en overige werknemers bloot aan een proces waar zij in ieder geval niet om gevraagd hebben, maar waar ze nu wel de gevolgen van gaan voelen.

Als vakbond zijn wij uiterst verbolgen over deze gang van zaken omdat deze aanzienlijke risico.s met zich mee brengt, en de kans op negatieve incidenten vergroot. We vinden het dan ook onbegrijpelijk dat deze risico.s kennelijk voor lief worden genomen in een periode waarin de naam van de Jeugdzorg als geheel bij de politiek en het grote publiek bepaald niet om over naar huis te schrijven is. Dat maakt dat we ons ongenoegen hierover niet langer onder stoelen en tafels willen steken, maar dit breder kenbaar maken.

De huidige situatie is nadrukkelijk een gevolg van het gedrag van betrokken partijen. De werkgevers, (het Leger des Heils en alle Bureaus Jeugdzorg in Nederland) alsmede het Ministerie van VWS blijken niet in staat te zijn om de budgettaire gevolgen van de transitie binnen redelijke en aanvaardbare termijn op passende wijze af te handelen. Nu reeds wordt er langer dan een jaar vruchteloos gekibbeld door partijen over de vraag hoe frictiekosten verdeeld en gedragen moeten worden, terwijl een alleszins redelijk sociaal plan al ongeveer even zo lange tijd uitonderhandeld is en ligt te wachten op de nu nog ontbrekende handtekeningen van ,uiteindelijk de bureaus Jeugdzorg.

Hoewel wij de afgelopen 1,5 jaar in informeel overleg, via met name het Leger des Heils Jeugdzorg en Reclassering, keer op keer de gelegenheid en tijdsruimte hebben geboden aan partijen om achter de schermen tot een oplossing te komen constateren wij nu dat die mogelijkheden keer op keer kennelijk niet benut zijn.

Ondertussen blijkt dat er, door het uitblijven van de ondertekening van het sociaal plan en het niet tijdig uitvoeren van in dat kader noodzakelijk te ondernemen stappen, al negatieve gevolgen zijn. Dat maakt dat voor dat voor ons de maat meer dan vol is. Wij nemen nu reeds waar dat medewerkers niet weten waar zij aan toe zijn. Individuele werknemers binnen het Leger des Heils beginnen eieren voor hun geld te kiezen en begeven zich de arbeidsmarkt op. Hetgeen vacatures veroorzaakt die, in het licht van de transitie, slechts met tijdelijke krachten opgevuld kunnen worden. Gezien het feit dat er al een tekort aan ervaren jeugdzorgmedewerkers is, maakt dat de werving daarvan allemaal extra nodeloze energie kost en te vermijden inzet van middelen vraagt. Dit alles veroorzaakt bovendien een hogere druk bij de achtergebleven collega.s, die naast de eigen onzekere positie ook de nieuwe collega.s moeten inwerken en dergelijke. Ook ervaren zij verdere piekbelasting in de caseload. Ondertussen weten zij ook niet waar zij na 1-1-2008 werkzaam zullen zijn.

We zijn er natuurlijk van op de hoogte dat er ook ongeveer soortgelijke problee situaties zijn inzake de transities vanuit de William Schrikker Groep en de Stichting Gereformeerd Jeugdwerk , hetgeen de ernst van de situatie natuurlijk nog groter maakt.

U weet allemaal dat het reguliere werk in de jeugdzorg al ingewikkeld en moeilijk genoeg is. In die zin is het dan ook onbegrijpelijk dat u medewerkers en cliënten blootstelt aan onnodige extra druk ten gevolge van het ingezette beleid en vooral het daar niet adequaat naar handelen.

Jeugdzorgmedewerkers zijn uiterst loyale werknemers die met de meest grote moeite de belangen van hun cliënten ondergeschikt maken aan de eigen belangen. Als vakbond menen wij echter dat jeugdzorg medewerkers daarom minimaal van hun werkgever en het ministerie mogen verwachten dat hen de noodzakelijke randvoorwaarden geboden worden om hun vaak ingewikkelde en moeilijke werk te doen. Dat is uiteindelijk ook weer nadrukkelijk van belang voor betrokken cliënten, en het daarmee gemoeide maatschappelijke belang.

Op dit moment hebben medewerkers er recht op om te weten wanneer de transitie doorgaat en wat dit zal gaan betekenen voor hun eigen arbeidssituatie en voor de positie van de aan hen toevertrouwde cliënten.

Wij verwachten dan ook dat u binnen twee weken aan ons kenbaar zult maken dat de gerezen problemen t.a.v. van de frictiekosten opgelost zijn en dat derhalve het sociale plan uiteindelijk ook door alle bureaus jeugdzorg ondertekend zullen worden, direct na afloop van de genoemde termijn.
Is dit niet mogelijk dan roepen wij de werkgevers Bureau Jeugdzorg ondertussen op om, los van een akkoord over de frictiekosten, het sociaal plan in ieder geval te ondertekenen teneinde de te ondernemen stappen die de transitie mogelijk moeten maken niet langer nodeloos te frustreren.

Betrokken partijen hebben wat ons betreft dan ruimte om verder te praten over wie nu uiteindelijk de rekening betaalt, maar dan zonder dat werknemers of cliënten daar de negatieve gevolgen van dragen.

Vanzelfsprekend zijn wij van harte bereid om over de gerezen situatie met u nader van gedachten te wisselen.

In afwachting van uw reactie,

Met vriendelijke groet,

Ben Hoogendam
Regiobestuurder.