Gemeente Heerhugowaard


Nieuwe straatnamen

Heerhugowaard heeft er sinds kort twee nieuwe straatnamen bij: Grietjespad en De Boog. En dat heeft in deze gevallen niets te maken met nieuwbouw. Het waren twee âvergetenâ stukjes weg in de Zuidwijk/Huygenhoek.

Hoe komt een stad aan zijn straatnamen? In sommige gemeenten bestaan straatnaamcommissies die zich daarover buigen. Daarin zitten ambtenaren en soms bewoners, die bij de bouw van nieuwe wijken en straten suggesties doen aan het college van B&W. Vaak wordt eerst een thema gekozen, waarna de straatnamen erbij worden gezocht. Heerhugowaard heeft in het verleden ook zoân commissie gehad, maar tegenwoordig ligt de uitdaging op het bordje van de afdeling Bouwen. Straatnamen moeten vooral kort en bondig zijn. Daarom wordt in Heerhugowaard niet meer gekozen voor persoonsnamen. Die zijn vaak te lang en hebben een schrijfwijze die dwingt om de naam te moeten spellen als je die ergens moet melden.

In het geval van Grietjespad ging het om een wandel/fietspad tussen de Jan Gleijnisweg en de Huygenhoekring. Bewoners hadden dat pad met een zelfgemaakt bord al âGrietjeswegâ gedoopt: een verwijzing naar de naam van koeien die vroeger over het pad liepen. Dat is dus âGrietjespadâ geworden. De Boog is een fietspad die in een boog door Zuidwijk/Huygenhoek loopt.

Veel blinde vlekken zijn er niet meer in Heerhugowaard. Maar de straten in woningbouwlocatie De Draai, bedrijventerrein De Vork en verschillende inbreilocaties in bestaande wijken (zoals de Horst en Centrumwaard), moeten in de toekomst ook een naam krijgen. Ideeën daarvoor zijn er nog niet.

15-05-2007