Politie Hollands Midden

Datum: 16 mei 2007

Noodzaak intensieve alcoholcontroles blijft Uit het onderzoek 'Rijden onder invloed in Nederland in 1999-2006' blijkt dat het aandeel automobilisten dat in de politieregio Hollands Midden onder invloed rijdt in 2006 is gestegen ten opzichte van 2005. Het percentage overtreders ging van 2,7 naar 4 procent. Landelijk is er een lichtere stijging, van 2,8 naar 3 procent.

Het aantal automobilisten in Hollands Midden dat meer dan 1,3? (570ug/l) drinkt, is volgens het onderzoek wel afgenomen, namelijk van 0,5 naar 0,1 procent. Vanaf 1,3? wordt het rijbewijs ingevorderd. Tussen de 0,5? (de limiet in het verkeer) en de 1,3? is het percentage echter toegenomen.

Deze cijfers geven duidelijk aan dat intensieve controles op het gebruik van alcohol in het verkeer noodzakelijk blijven. De kosten van verkeersongevallen waarbij alcohol in het spel is, bedragen landelijk ongeveer 1,6 miljard per jaar.

Het onderzoek 'Rijden onder invloed in Nederland' wordt jaarlijks in opdracht van het BVOM (Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie) en het Ministerie van V&W door de Adviesdienst Verkeer en Vervoer uitgevoerd.