Gemeente Enschede

Gemeente en bouwwereld op een lijn

" De gemeente Enschede heeft ambitie om in 2020 klimaatneutraal te zijn", aldus wethouder Van der Zee op de bijeenkomst `Samen werken aan een klimaatneutrale stad' die gisteravond plaatsvond. "Centraal daarbij staat de vraag wat we morgen en overmorgen moeten doen, om in 2020 klimaatneutraal te zijn. Om deze ambitie te halen zijn uiteraard wel andere partijen nodig. De ruim 70 aanwezigen uit de gehele bouwkolom konden zich vinden in deze ambitie.

Volgens de heer Hannink van Van Merksteyn Bouw, sprekend namens Bouwend Nederland (de branchevereniging van bouw- en infrabedrijven) staan bouwbedrijven klaar om de handschoen op te pakken. De gebouwde omgeving is een belangrijke factor omdat deze 30-40% van de CO2 uitstoot veroorzaakt die snel gereduceerd kan worden door concrete maatregelen. Hannink benadrukte dat er veel kansen voor het oprapen liggen.

Op de bijeenkomst werd gewezen op het belang van het betrekken van de woonconsument en het geven van voorlichting over klimaatneutraal bouwen hetgeen bijdraagt aan de kwaliteit van wonen en werken, en het verlaagt de stookkosten. Bewustwording speelt hierbij een zeer belangrijke rol.

Op de bijeenkomst werden de volgende drie afspraken gemaakt: o Op korte termijn neemt een strategiegroep de regie in handen, slaat (visie)piketpalen en stippelt een strategie uit. De strategiegroep ontwikkelt een plan op hoofdlijnen. De strategiegroep krijgt een gemengde samenstelling. Wethouder van der Zee: "Het is niet iets van de gemeente alleen, maar ook van marktpartijen en woningcorporaties". Het College van B&W zal uit haar midden een voorzitter van deze strategiegroep benoemen.
o In een praktijkgroep worden de voorgenomen (bouw)programma's en projecten op een rij gezet en getoetst op mogelijkheden om hierin het begrip `klimaatneutraal' handen en voeten te geven. Deze groep wordt eveneens gemengd van samenstelling.
o Later dit jaar komt er een conferentie of manifestatie rond `de klimaatneutrale stad' . De gemeente wil samen met andere partijen op die bijeenkomst het plan presenteren hoe Enschede in 2020 klimaatneutraal kan zijn.
Hiermee schaart Enschede zich onder de voorlopers op het gebied van lokaal klimaatbeleid zoals Apeldoorn en Rotterdam.

Klimaatneutraal betekent: CO2 uitstoot op grondgebied van Enschede is drastisch verminderd door energiebesparing en toepassing van duurzame energie en wat er dan nog overblijft aan CO2 uitstoot wordt gecompenseerd door bijvoorbeeld het aanplanten van bomen.

16 mei 2007