VVD


16-5-2007

De VVD eist snelle teruggave teveel betaalde zorgpremie

VVD-Tweede Kamerleden Schippers en Dezentjé Hamming-Bluemink maken bezwaar tegen het steeds weer uitstellen van de teruggave van teveel betaalde inkomensafhankelijke zorgpremie door de belastingdienst.

Dit treft gepensioneerden die in 2006 de inkomensgrens van 30.015 euro overschreden en meerdere inkomstenbronnen hadden (bijvoorbeeld pensioen gecombineerd met lijfrente-uitkering). Zij hebben alleen te horen gekregen dat de teveel betaalde inkomensafhankelijke bijdrage na afloop van 2006 automatisch zou worden teruggestort door de Belastingdienst. In de eerste voorlichting over de nieuwe Zorgverzekeringswet werd er gemeld dat dit in het eerste kwartaal zou gebeuren. Vervolgens werd eind 2006 gemeld dat dit in het tweede kwartaal zou gebeuren. Mensen die de Belastingdienst nu bellen, krijgen te horen dat getracht wordt dit nog in het tweede kwartaal af te handelen, maar dat ze er rekening mee moeten houden dat het pas in het derde kwartaal zal gebeuren.

De VVD vraagt nu opheldering aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de staatssecretaris van Financiën. `De gepensioneerden hebben in hun bestedingspatroon op dit geld gerekend. Het moet zo snel mogelijk worden teruggestort en uiteraard mét rente.' aldus Schippers en Dezentjé Hamming.