Gemeente Spijkenisse


785 stankmeldingen in april 2007

16 mei 2007

De meldkamer van de DCMR Milieudienst Rijnmond heeft in april 785 stankmeldingen behandeld. Dat zijn 172 meldingen meer dan het maandgemiddelde van de afgelopen vijf jaar. In april 2006 behandelde de meldkamer 353 stankmeldingen. Ook in de eerste drie maanden van 2007 is het maandgemiddelde met een kleine 340 meldingen een stuk lager. Hieronder een toelichting op drie voorvallen met de meeste meldingen in april.

Brand in kassencomplex Den Hoorn
Op 4 april veroorzaakt een grote brand in een kassencomplex in Den Hoorn (gemeente Midden-Delfland) stankoverlast. In de opslagplaats van het kassencomplex heeft plastic materiaal vlam gevat. Dit geeft veel rookoverlast. De DCMR ontvangt 90 meldingen over de brandlucht, onder andere uit Maassluis, Rozenburg, Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen en Middelharnis. Uit metingen blijk dat er geen gevaarlijke stoffen zijn vrijgekomen.

Esso Raffinaderij Nederland
Op 6 april veroorzaakt de herstart van installaties van Esso Raffinaderij in Rotterdam-Botlek stankoverlast. De DCMR ontvangt 34 meldingen over een olie- en zwavelachtige lucht in Spijkenisse en Oud Beijerland. Esso is vanaf half februari bezig met groot onderhoud aan verschillende fabrieken. De installaties worden geleidelijk weer in gebruik genomen. De herstart van de installaties brengt extra affakkelen met zich mee, omdat het productieproces ingeregeld moet worden. Daarbij worden overtollige gassen via de fakkel afgevoerd. Dit kan stankoverlast voor de omgeving veroorzaken. Esso heeft naar aanleiding van de stankmeldingen het opstartproces bijgesteld. Alle installaties zijn inmiddels weer in gebruik.

Geen aanwijsbare bron van overlast
Op 15 april behandelt de meldkamer verspreid over de dag 44 stankmeldingen uit Oostvoorne, Hellevoetsluis, Heenvliet, Spijkenisse en Abbenbroek. Bewoners omschrijven de stank als een olie-, industrie- of brandlucht. De uitrukdienst van de meldkamer doet onderzoek naar de oorzaak van de stankoverlast, maar kan geen eenduidige bron vinden. Door de grote verschillen tussen dag- en nachttemperatuur vermengen luchtlagen zich niet en blijven rookgassen van verkeer en industrie hangen. Warm, vochtig en windstil weer heeft daarnaast een ongunstige invloed op de verspreiding van stank.

Overige meldingen
Alle andere stankmeldingen die in de maand april zijn binnengekomen, zijn in dit bericht niet beschreven maar wel behandeld. Deze meldingen zijn weliswaar groot in aantal, maar op te delen in kleinere aantallen per bedrijf. Of ze zijn toegeschreven aan een bepaald industriegebied, omdat bij de meldingen geen bedrijf is gevonden dat de overlast veroorzaakt.

De meldkamer van de DCMR onderzoekt milieumeldingen van de bevolking en neemt waar mogelijk actie om de overlast te stoppen. De meldingen worden geregistreerd, waarbij de gegevens van de klagers vertrouwelijk worden behandeld. Een milieumelding kunt u 24 uur per dag indienen op tel: (010) 47 33 333 of via website van de DCMR.

Bericht: DCMR