Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Economische Zaken
Persbericht ministerraad
16 mei 2007

Kabinet investeert 43 miljoen euro extra in energietransitie

De ministerraad heeft er op voorstel van minister Van der Hoeven van Economische Zaken mee ingestemd om 43 miljoen euro extra te investeren in de transitie naar een schonere energiehuishouding. Met het geld worden onder meer extra onderzoeksprojecten gehonoreerd die zijn gericht op het beproeven van nieuwe energietechnologie. Hiervoor is 25 miljoen euro beschikbaar. Daarnaast worden extra leningen verstrekt aan investeringsfondsen die geld steken in startende bedrijven die zich bezighouden met schone energietechnologie (8 miljoen euro) en wordt geïnvesteerd in proeven met schonere bussen in het openbaar vervoer (10 miljoen euro).

Met de extra middelen uit het Fonds Economische Structuurversterking kan energietransitie een extra impuls worden gegeven. Zo kunnen met het geld meer goede onderzoeks- en demonstratieprojecten worden gehonoreerd dan oorspronkelijk gepland. Zonder extra impuls zouden diverse goede projectvoorstellen, die zijn ingediend in het kader van de zogenaamde 'Unieke kansen regeling' van Economische Zaken, niet gehonoreerd kunnen worden.

Met de 8 miljoen euro voor investeringsfondsen wordt de werking van de kapitaalmarkt voor starters verder verbeterd, zodat er meer starters komen die schone energietechnologie ontwikkelen. Het geld zal worden ingezet in het kader van het al bestaande TechnoPartner programma van Economische Zaken om stapeling van regelingen te voorkomen. Het geld voor schonere bussen wordt onder meer ingezet voor openbaarvervoerbedrijven die nieuwe schone technologie, die nog niet op de markt is, willen beproeven in de praktijk. Belangrijke voorwaarde is dat de opgedane praktijkervaring ook voor andere openbaarvervoerbedrijven beschikbaar komt.

RVD, 16.05.2007