Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Persbericht ministerraad
16 mei 2007

Begeleiding mensen op wachtlijst sociale werkvoorziening

Mensen die op de wachtlijst staan voor een baan in de sociale werkvoorziening kunnen straks begeleiding krijgen om hun vaardigheden en capaciteiten op peil te houden of te verbeteren. Daarmee kunnen ze gemakkelijker in de sociale werkvoorziening aan de slag. Daarnaast worden gemeenten gestimuleerd om voor mensen met een indicatie voor de sociale werkvoorziening meer plekken te vinden voor begeleid werk bij gewone werkgevers. Dat staat in een brief aan de Tweede Kamer waarmee de ministerraad op voorstel van staatssecretaris Aboutaleb van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft ingestemd.

Het kabinet zal nog voor het zomerreces het wijzigingsvoorstel van de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) dat het vorige kabinet bij de Tweede Kamer heeft ingediend, aanpassen. Dat voorstel pakt een aantal acute problemen in de uitvoering van de Wsw aan. Zo helpt het meer mensen aan werk op een plek die aansluit bij hun mogelijkheden en capaciteiten. Nu werkt meer dan tachtig procent van de Wsw'ers in een (beschermde) sociale werkplaats, terwijl meer dan de helft van alle Wsw'ers volgens het CWI in staat is aangepast werk te doen bij een reguliere werkgever.

Het kabinet vindt overigens dat er verdere vraagstukken in de Wsw zijn waarvoor deze wetswijziging op de lange termijn geen oplossing biedt. Dat zijn bijvoorbeeld de oplopende wachtlijsten en de vraag hoe verschillende regelingen voor mensen met een arbeidsbeperking uitwerken. Het gaat naast de Wsw om de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA), de Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten (Wajong) en om mensen met een arbeidshandicap die bijstand ontvangen (WWB). Deze vraagstukken maken een herbezinning op de toekomst van de Wsw nodig.

RVD, 16.05.2007