Gemeente Arnhem

Arnhem schept 35 tot 50 banen voor mensen met uitkering(16-05-07) Bij wijze van proef en in samenwerking met het Arnhemse kringloopbedrijf 2Switch gaat de gemeente Arnhem vooralsnog 35 tot 50 nieuwe participatieplaatsen van een jaar in het leven roepen voor mensen met een uitkering.

De gemeente doet dit door het project Werken voor de stad uit te breiden. In dit project kunnen mensen met een bijstandsuitkering met behoud van uitkering maatschappelijk nuttige werkzaamheden verrichten. Het college van B en W maakte dit bekend bij de beantwoording van schriftelijke vragen van Groen Links. De fractie pleitte met de vragen voor intensivering van werk-, leer- en activeringstrajecten.

Met als motto iedereen doet mee krijgen mensen de gelegenheid om met behoud van uitkering actief te zijn in een zogenoemde arbeidsmatige setting die gericht is op participatie ofwel meedoen. Het gaat daarbij vooral om mensen die op (zeer) grote afstand van de arbeidsmarkt staan en binnen een jaar niet aan betaald werk geholpen kunnen worden. Door weer deel te nemen aan het arbeidsproces krijgen mensen de gelegenheid zich te ontwikkelen. Krijgen ze de kans om arbeidsritme op te bouwen of te behouden en het gevoel van eigenwaarde te versterken. Waar doorstroming naar werk of opleiding (weer) mogelijk lijkt, wordt dit ondersteund en kunnen hiervoor vervolgactiviteiten worden afgesproken.

Als gevolg van rijksbeleid kan een deelnemer momenteel slechts zes maanden van het project Werken voor de stad gebruik maken. Er is echter grote behoefte aan. De verwachting is dat het nieuwe kabinet met verruimde mogelijkheden komt. Vooruitlopend op die landelijke regelgeving gaat de gemeente Arnhem er daarom alvast meer werk van maken.
Als gevolg van het voorgaande is de gemeente op zoek (gegaan) naar partners die op korte termijn een groot aantal cliënten kunnen plaatsen. Daarbij is de gemeente in eerste instantie uitgekomen bij het kringloopbedrijf 2Switch dat als leerwerkbedrijf zijn sporen al heeft verdiend. 2Switch wil bijzondere mensen ontwikkelen via het bieden van zinvol werk. Dit alles gebeurt in een veilige, maar uitdagende omgeving die rekening houdt met mensen met een meer of minder grote afstand tot de arbeidsmarkt.
Op vergelijkbare wijze als het huidige proefproject wil de gemeente met meer organisaties in zee om zo te zorgen voor voldoende aanbod voor de doelgroep.
De gemeente wil de ervaringen van de komende proefperiode gebruiken om samen met de betrokken organisaties het vernieuwde beleid rond Werken voor de stad/participatieplaatsen nader vorm te geven. Dit gebeurt in de vorm van leer-/werkbanen waarbij een werkgever de begeleiding op zich neemt. Hiervoor ontvangt de werkgever een subsidie ( 1250 per arbeidsplaats per kwartaal).