Toerisme Zuid-Afrika boomt

16.05.2007 / 17:35 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Brouwerbetist

Brouwerbetist

Toerisme Zuid-Afrika boomt

Toerisme naar Zuid-Afrika is vorig jaar met bijna 14 procent toegenomen tot meer dan 8 miljoen bezoeken, zo werd bekend gemaakt tijdens de Afrikaanse reisvakbeurs Indaba te Durban. Met de sterke groei in 2006 verwacht de minister van Toerisme, Martinus van Schalkwyk, dat de doelstelling van 10 miljoen toeristen wellicht al eerder dan 2010 gehaald zal worden. Europa toonde een stabiele groei van ruim 5 procent en Nederland presteerde met 7,6 procent beduidend beter dan het Europese gemiddelde.

CEO van South African Tourism, Moeketsi Mosola, benadrukte bij diverse gelegenheden dat Zuid-Afrika wil excelleren op het gebied van service. 'Toerisme is voor Zuid-Afrika nu belangrijker dan goud. Wij willen de toeristen als ons nieuwe goud behandelen.' Nu al is 95 procent van alle toeristen tevreden over het serviceniveau van de Zuid-Afrikaanse gastvrijheidsindustrie, maar dat percentage moet verder omhoog, zegt Mosola. Vele programma's, onder meer op het gebied van training en scholing maar ook certificering van guesthouses en BenBs zijn erop gericht om in 2010, als de Wereldkampioenschappen Voetbal in Zuid-Afrika wordt gehouden, klaar te zijn om de ca 400.000 voetbalsupporters met een sublieme service te kunnen ontvangen.

Voor het eerst heeft de wereldvoetbalbond Fifa geaccepteerd dat ook deze guesthouses, Bed & Breakfast accommodaties en lodges, officiële verblijven zijn. 'Zij maken een onlosmakelijk en kenmerkend onderdeel uit van ons toeristisch product', zei Mosola. Wel is South African Tourism een ambitieus programma gestart om te zorgen dat de accommodatie die worden vermeld, ook voldoen aan hoge eisen. 'Drie sterren in Zuid-Afrika is beduidend meer dan drie sterren in Europa. Door de lage grondprijs kunnen wij meer doen met minder. Onze gasten ervaren dat al, gezien de populariteit van B&B s, guesthouses en lodges, en zullen dat nog meer gaan ervaren.'

Annemarie Ferns, directeur van South African Tourism in Amsterdam, bedankte de Nederlandse touroperators aanwezig op Indaba voor hun bijdrage aan deze groei. 'Maar we willen meer', zei zij op een door de touroperators druk bezochte receptie van het verkeersbureau. 'Bedenk dat elke tien toeristen meer een extra baan oplevert.' Doelstelling is niet alleen groei in aantallen maar ook spreiding over het land en het laten toenemen van de bestedingen.

Voor een impressie van Indaba 2007: www.indabadiaries.co.za

Meer informatie over Zuid-Afrika als vakantiebestemming is beschikbaar via www.southafrica.net.