Ministerie van Defensie

16-05-2007 17:27

NAVO-LEGERKORPS STOOMT KLAAR OP MARINESCHIP

Hoofd Operaties kolonel Jaap Langhenkel overlegt met zijn Franse collega brigade-generaal Rivault - Foto: Defensie klik voor vergroting
De staf van 1 Duits-Nederlandse Legerkorps neemt de komende weken deel aan Baltic Diamond. In deze NAVO-oefening werkt het korps toe naar de eerste helft van 2008 als het de landmachtbijdrage levert aan de snelle reactiemacht van de NAVO.

De oefening, waar land, lucht als zeestrijdkrachten samen aan meedoen, vindt van 14 tot en met 25 mei plaats in Noord-Europa. De Nederlandse luitenant-generaal Tony van Diepenbrugge heeft als commandant zijn commandopost en staf opgeslagen in het marinefregat Hr.Ms. De Ruyter.

De NATO Response Force, zoals de snel inzetbare reactiemacht van de 26 NAVO-lidstaten heet, test met drie gelijktijdige oefeningen haar inzetbaarheid. Baltic Diamond is de eerste van een serie van drie oefeningen om klaar te stomen voor de NRF-standby fase de eerste helft van volgend jaar. In september volgt de oefening Noble Light, waaraan bijna 10.000 soldaten deelnemen, en in december de oefening Steadfast Jaw: Van Diepenbrugge is ervan overtuigd dat zijn soldaten en eenheden vervolgens zo goed getraind en geïntegreerd zijn dat de NAVO een prachtig instrument heeft om in ze zetten in de brandhaarden van de wereld.

Twee kapiteins op één schip. Van Diepenbrugge op de Hr.Ms. De Ruyter te gast bij kapitein-luitenant ter zee Jeanette Morang - Foto: Defensie
klik voor vergroting
Van Diepenbrugge die normaal gesproken met zijn eenheid in Munster huist, gaf aan dat de samenwerking tussen de NAVO lidstaten op logistiek gebied een enorme vlucht heeft genomen. Als praktische voorbeelden noemde hij de supranationale coördinatie van de goederenstromen en het afstemmen van de inzet van schaarse middelen zoals vliegtuigen en helikopters voor het transport van gewonden.

De NATO Response Force is een onderdeel van de NAVO dat snel en wereldwijd inzetbaar is. Het bestaat uit land, lucht, zee en speciale strijdkrachten. De manschappen kunnen binnen vijf dagen wereldwijd inzetbaar zijn en vervolgens minimaal dertig dagen actief.