Provincie Zuid-Holland

Vergadering Gedeputeerde Staten 15 mei 2007

Dit is een populaire samenvatting van een selectie van onderwerpen uit de vergadering van Gedeputeerde Staten (GS) van 15 mei 2007. De vastgestelde besluitenlijst van deze GS-vergadering wordt één week na de vergadering op www.zuid-holland.nl gepubliceerd. De reeds gepubliceerde besluitenlijsten en agenda's van de GS-vergadering vindt u ook op deze website onder Stateninformatie.

Broedgebied voor meeuwen in het Rotterdamse havengebied De provincie zal overleggen met betrokken partijen in het havengebied Rotterdam om te bekijken of er een geschikt broedgebied voor een meeuwenkolonie meeuwen kan worden gevonden. Omdat vogels - in dit geval meeuwen - een potentieel gevaar vormen voor de veiligheid van het vliegverkeer is er een vergunning verleend om ze te verdrijven van de locatie in de Pistoolhaven waar een heliplatform wordt aangelegd. Dit antwoordt het college van GS op vragen van Statenlid Van Viegen (Partij voor de Dieren). Zij had gevraagd of er geen andere locatie kon worden gevonden voor het helikopterplatform en of de vergunning die de provincie heeft verstrekt aan het Nederlands Loodswezen in Rotterdam, terecht is verstrekt. In het gebied huist namelijk al dertig jaar een meeuwenkolonie waar nu geen plek meer is om te broeden in het Rotterdams Havengebied, volgens de PvdD. GS geven aan dat de locatie door het ministerie van Verkeer en Waterstaat is gekozen en beschouwd moet worden als een feitelijk gegeven. Wat de meeuwen betreft is een zorgvuldige afweging gemaakt: ze zijn 'opzettelijk verontrust' in het belang van de veiligheid van het vliegverkeer.

Het volledige antwoord op PS-vraag 2075 staat uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder het kopje Stateninformatie.

Brief aan gemeente Leiden over alternatief RijnGouwelijn Gedeputeerde Staten hebben het college van Burgemeester en Wethouders van Leiden per brief aangegeven dat zij akkoord gaan met een Leidse adempauze van vier maanden. Eerder kreeg de Leidse wethouder Steegh al toestemming van de stuurgroep RijnGouwelijn om tijdens deze vier maanden een alternatief voor de RijnGouwelijn te ontwikkelen. In de brief stellen Gedeputeerde Staten dat aan dit alternatief wel duidelijke randvoorwaarden worden gesteld: het alternatief dient te voorzien in een doorgaande lightrail-verbinding van Gouda naar de kust en via de binnenstad van Leiden te lopen. Dit is in overeenstemming met de door alle partijen ondertekende Bestuursovereenkomst I en het Coalitieakkoord van het nieuwe College van Gedeputeerde Staten.

Streekplanherziening Oude Rijnzone
In de vergadering van de Statencommissie op 9 mei 2007 werden vragen gesteld over de streekplanherziening Oude Rijnzone. Gevraagd werd welke garanties er zijn dat de opgaven in de streekplanherziening ook daadwerkelijk worden uitgevoerd en dat de beoogde kwaliteitsverbetering wordt gerealiseerd. GS laten weten dat alle betrokken partijen de realisering van de opgaven onderschrijven, bovendien worden met alle partijen, vooral de gemeenten, afspraken gemaakt over het uitvoeringsprogramma en de uitvoeringsorganisatie. In het uitvoeringsprogramma worden afspraken gemaakt over bijvoorbeeld de financiering en de fasering van de projecten. De uitvoeringsorganisatie moet kunnen beschikken over een realistisch, uitvoerbaar plan met voldoende maatschappelijk draagvlak. De Transformatievisie Oude Rijnzone en deze streekplanherziening bieden daarvoor de basis. Zonder een vastgesteld streekplan geen financiering en zonder financiering geen uitvoering. Daarnaast blijft het ook mogelijk om ongewenste ontwikkelingen te voorkomen. Dit kan bijvoorbeeld bij de toetsing van de bestemmingsplannen. Vaststelling van de streekplanherziening is voorzien voor de Statenvergadering van 30 mei a.s.

Grondbank RZG Zuidplas beoordeeld
Op verzoek van de Statengriffie hebben GS de ontwerpbegroting en het ontwerpaankoop Strategie Kader 2008-2011 van de Grondbank RZG Zuidplas beoordeeld. Deze grondbank is een 'gemeenschappelijke regeling' waaraan de provincie Zuid-Holland, de gemeente Rotterdam en de vijf Zuidplasgemeenten deelnemen. De grondbank verwerft strategisch gelegen gronden ten behoeve van de realisatie van de ontwikkelingsplannen voor de Zuidplas. GS stemmen in met beide stukken. GS beoordelen het beleid van de grondbank als "bedachtzaam en gedegen". Tevens zien zij in dat in bepaalde gebieden een actievere grondverwerving moet plaatsvinden. Bij de begroting zetten GS een aantal kanttekeningen, onder meer over het ontbreken van gegevens over het voor vorige boekjaar, een kwantificering van de risico's en inzicht in de gehanteerde rekenmethode. Het definitieve standpunt van de provincie Zuid-Holland over beide stukken wordt bepaald door Provinciale Staten in hun vergadering van 30 mei a.s. De stukken zijn ook voorgelegd aan de raden van de deelnemende gemeenten.

Zwemlocaties vastgesteld
> Water >> Zwemwater.
Ten opzichte van 2006 zijn na graafwerkzaamheden en herinrichtingen twee locaties afgevoerd: 'Zevenhuizerplas Oostzijde' en 'Bernisse, Surfmeer oostzijde van Zuidland'. Er zijn drie nieuwe locaties bijgekomen: Hellevoetsluis Schenkeldijk, Naturistencamping Delft en Plas Madestijn (Loosduinen).

Vrijwillige fusie Alkemade en Jacobswoude
De succesvolle samenwerking tussen de gemeenten Alkemade en Jacobswoude vanaf 2001 leidt tot de unanieme wens van beide gemeenteraden om te fuseren. Zo ontstaat een nieuwe gemeente van ongeveer 25.000 inwoners. Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland hebben geconstateerd dat er wordt voldaan aan de rijkscriteria voor een gemeentelijke herindeling, dat de fusie in lijn ligt met het provinciale beleid en dat verwacht mag worden dat de nieuwe fusiegemeente voldoende 'levensvatbaar' is. Gedeputeerde Staten zenden hun zienswijze op deze vrijwillige fusie toe aan de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De staatssecretaris kan vervolgens een wetsvoorstel indienen om de vrijwillige fusie per 1 januari 2009 te realiseren.

Subsidies

Aan de gemeente Korendijk is een subsidie toegekend van maximaal 125.400 euro voor het project "Impuls doorstroming Openbaar Vervoer/gravin Sabinastraat te Zuid-Beijerland". Aan de gemeente Katwijk is een subsidie toegekend van maximaal 100.000 euro voor BDU-project "Reconstructie Tramstraat Oost functie van de weg, volgens vastgestelde Bestedingsplan BDU 2007. Aan de gemeente Oud-Beijerland is een subsidie toegekend van maximaal 118.000 euro voor project "Impuls doorstroming Openbaar Vervoer Scheepmakershaven". Aan de gemeente Oud-Beijerland is een subsidie toegekend van maximaal 118.000 euro voor project "Impuls doorstroming Openbaar Vervoer Rembrandtstraat -Langeweg". Aan de Faunabeheereenheid Zuid-Holland is een subsidie toegekend van maximaal 19.900 euro voor het project 'Structurele activiteiten ter uitvoering van het provinciaal faunabeleid, als wordt bedoeld in de Flora- en faunawet. Aan de gemeente Leiden is een subsidie toegekend van maximaal 287.000 euro voor het BDU-project,"aanpassing Willem van der Madeweg", volgens het vastgestelde Bestedingsplan BDU 2007. Aan de Fietsersbond is een subsidie toegekend van maximaal 50.000 euro voor activiteiten ter stimulering van het fietsverkeer. Aan de Stichting Haganum is een subsidie toegekend van maximaal 10.000 euro voor de uitvoering van onderdelen Poetry Slam en Workshops binnen het Haganumfestival 2007. Aan de Stichting Wijkberaad Laak Centraal is een subsidie toegekend van maximaal 15.000 euro ten behoeve van de "Culturele Week Laak 2007" Subsidie toegekend van maximaal 149.450 euro aan het Drechtstedenbestuur en aan Careyn te Schiedam van maximaal 178.400 euro voor de begeleiding van risicogezinnen. Door PS is toegekend een subsidie van maximaal 150.000 euro ten behoeve van de instandhouding van de Dijkssynagoge te Sliedrecht. Last onder dwangsom
Bij overtredingen van wet- en regelgeving kan de provincie een 'last onder dwangsom' opleggen.

De Heensehoeve B.V. te Reusel krijgt een last onder dwangsom opgelegd wegens varkensmesterij zonder vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet 1998 en zijveroorzaken nadelige gevolgen voor het nabijgelegen natuurgebied Krammer-Volkerak. Van Damme bouw BV krijgt een last onder dwangsom opgelegd wegens overtredingen van de Verordening waterbeheer Zuid-Holland om in de toekomst te voorkomen. Gebroeders van der Geest BV krijgt een last onder dwangsom opgelegd wegens overtredingen van de Verordening waterbeheer Zuid-Holland om in de toekomst te voorkomen.