Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht

Stemhulp ook in buitenland succesvol
Kieskompas baken in Vlaamse verkiezingsstrijd

Het Kieskompas blijkt ook in België een groot succes. De Vlaamse editie, ontwikkeld de Vrije Universiteit Amsterdam, de Katholieke Universiteit Leuven en de Belgische kranten De Standaard en Het Nieuwsblad, heeft twee dagen na de lancering al ruim 200.000 bezoekers gehad. In Nederland had de stemhulp zich al bewezen met drie miljoen bezoekers bij de Kamerverkiezingen van november 2006.

Op 10 juni gaan de Belgen naar de stembus om te kiezen voor het federale parlement. Het Kieskompas helpt de vijf miljoen kiesgerechtigde Vlamingen om hun positie in het politieke landschap te vinden. De kiezer moet daarvoor een mening geven in politieke stellingen, thema's afwegen en politiek leiders beoordelen op kundigheid en hun geloofwaardigheid als premier. De site is te vinden op www.kieskompas.be.

VU-politicoloog André Krouwel ontwikkelde Het Kieskompas voor de Tweede- Kamerverkiezingen van vorig jaar in samenwerking met Trouw. In april dit jaar ontvingen zij hiervoor de prestigieuze Tegel, een prijs voor de beste journalistieke producties van het afgelopen jaar.