Socialistische Partij

Kant: Nieuwe klantenstops thuiszorg onacceptabel

16-05-2007 * Nieuwe klantenstops voor de thuiszorg als gevolg van gesteggel tussen organisaties en het ministerie van Volksgezondheid zijn onacceptabel. Dit zegt SP-Kamerlid Agnes Kant nu ActiZ, de organisatie van zorgondernemers, niet uitsluit dat er opnieuw klantenstops zullen worden ingevoerd.

Na een roerig 2006 blijkt opnieuw dat de budgetten voor zorg tekortschieten. ActiZ waarschuwt voor nieuwe klantenstops als er geen garantie komt dat budgetoverschrijding gecompenseer wordt.

Agnes Kant: "Ik hoop dat de staatssecretaris geleerd heeft van de problemen van vorig jaar, zodat we ze nu voor zijn. Iedereen die zorg nodig heeft, moet die zorg krijgen. Mensen mogen niet de dupe worden van gedoe tussen het ministerie en de zorginstelling."

Door tekorten in de budgetten hadden veel thuiszorgorganisaties in de zomer van 2006 niet voldoende geld om genoeg zorg te leveren. Duizenden mensen hebben maandenlang zonder (voldoende) thuiszorg of huishoudelijke zorg gezeten. Na veel Kamervragen en een debat stelde toenmalig staatssecretaris Ross namens het kabinet 95 miljoen euro extra beschikbaar om de problemen aan te pakken.Kant: "Er moet alles op alles gezet worden om er voor te zorgen dat deze toestanden zich dit jaar niet gaan herhalen."

Kant heeft Bussemaker inmiddels om opheldering gevraagd.