Provincie Zuid-Holland

Gedeputeerde Staten positief over vrijwillige fusie Alkemade en Jacobswoude

De succesvolle samenwerking tussen de gemeenten Alkemade en Jacobswoude vanaf 2001 leidt tot de unanieme wens van beide gemeenteraden om te fuseren. Zo ontstaat een nieuwe gemeente van ongeveer 25.000 inwoners. Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland hebben geconstateerd dat er wordt voldaan aan de rijkscriteria voor een gemeentelijke herindeling, dat de fusie in lijn ligt met het provinciale beleid en dat verwacht mag worden dat de nieuwe fusiegemeente voldoende 'levensvatbaar' is.

Vanaf 2001 werken de gemeenten Alkemade en Jacobswoude op diverse beleidsterreinen samen. Eind 2005 is deze samenwerking geëvalueerd en is bij beide gemeenten een bestuurskrachtmeting uitgevoerd. Uiteindelijk hebben beide gemeenteraden op 29 maart jl. unaniem ingestemd met de voorgestelde fusie als beste oplossing om het karakter van de gemeenschap te behouden, de bestuurskracht van de gemeente te versterken en de continuïteit van de organisatie zeker te stellen. De beoogde fusiedatum is 1 januari 2009.

Uit het herindelingsadvies blijkt dat er een robuuste gemeente van ongeveer 25.000 inwoners zal ontstaan. De nieuwe gemeente Alkemade-Jacobswoude kan blijvend een goede en meer eigentijdse dienstverlening en beleidsvorming organiseren voor de eigen bevolking en kan meer bestuurskracht ontwikkelen naar haar partners in de omgeving. Ook draagt de vorming van één nieuwe gemeente bij aan een betere balans in de regio.

Gedeputeerde Staten zenden hun zienswijze op deze vrijwillige fusie toe aan de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De staatssecretaris kan vervolgens een wetsvoorstel indienen om de vrijwillige fusie per 1 januari 2009 te realiseren.

Bron: afdeling Communicatie, telefoon 070 - 441 66 22