PvdA Rotterdam


PERSBERICHT

Rotterdam, 16 mei 2007

Meer aandacht nodig voor kinderen van gevangen vrouwen

Jaarlijks verblijven ruim 300 Rotterdamse vrouwen voor korte of langere tijd in detentie. Meer dan de helft van deze vrouwen is moeder. Vaak staan ze er in de opvoeding alleen voor. Kinderen van gedetineerde moeders vormen dan ook een kwetsbare groep. PvdA-raadslid Fatima Talbi: "Het komt regelmatig voor dat een moeder de gevangenis in gaat, zonder dat bekend is of er kinderen zijn. Laat staan wie er voor ze zorgt tijdens de afwezigheid van de moeder."De moeders schakelen vaak geen hulp in omdat ze bang zijn hun kinderen definitief te verliezen. In Rotterdam en omstreken zijn naar schatting 5000 kinderen met een ouder in detentie.

Uit onderzoek van het Verweij-Jonker Instituut dat gisteren aan staatssecretaris van Gevangeniswezen Nebahat Albayrak is aangeboden, blijkt dat er veel te verbeteren valt. Vanuit het belang van het kind is het essentieel dat de relatie tussen moeder en kind gedurende de periode van afwezigheid zoveel mogelijk intact blijft. Tijdens detentie zijn de mogelijkheden van contact tussen moeder en kind echter beperkt. De afstand tussen huis en de locatie waar de moeders geplaatst worden, de bezoektijden, de inrichting van de bezoekruimten en de bereikbaarheid van sommige vrouweninrichtingen vormen ernstige knelpunten. Voor de verzorgers van de kinderen zijn er tal van praktische en financiële obstakels die het contact tussen moeder en kind in de weg staan. Ook zijn betrokkenen vaak onvoldoende op de hoogte van bestaande regelingen.

Talbi: "De PvdA vindt dat kinderen niet de dupe mogen worden van het gegeven dat hun moeder de gevangenis in moet. Kinderen moeten ook buiten schooltijd hun moeder kunnen opzoeken. En er moet gekeken worden of de reistijd niet te lang is." Ook de nazorg van moeders na detentie kan beter. Het is belangrijk dat gekeken wordt of ze de opvoeding weer kunnen oppakken en weer terug aan het werk kunnen. De PvdA fractie heeft vragen gesteld aan het college van B & W om meer aandacht te vragen voor de zorg aan kinderen van vrouwen die gevangen zitten.

Afgelopen jaren is goede ervaring opgedaan met een aanpak voor vrouwen die uit de gevangenis komen. Gezin in Balans biedt met het aanbod Moedermaatjes laagdrempelige opvoedingsondersteuning en gezinsbegeleiding aan ex-gedetineerde moeders met als doel een goede terugkeer binnen het gezin in het belang van de kinderen. Uitgangspunt hierbij is dat deze ondersteuning een belangrijke bijdrage levert aan het voorkomen van maatschappelijke uitval van de kinderen binnen het gezin. Helaas loopt eind dit jaar de Europese subsidie voor dit project af. Daarom heeft de PvdA zowel in de Tweede Kamer als ook in de gemeenteraad vragen gesteld om ervoor te zorgen dat deze aanpak kan worden voortgezet.


---

Meer info:

Fatima Talbi, 06 522 205 60

Matthijs van Muijen, 06 549 542 23

Monique Smits

Communicatie
PvdA-fractie Rotterdam

010-417 9368, 06-12 355 791

msmits@stadhuis.rotterdam.nl