Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Persbericht, 8 mei 2007.

Het Grote Voeding Experiment van start

Basisschoolleerlingen onderzoeken relatie voeding en beweging

De leerlingen van de Wilbertschool uit Hengelo zijn begonnen met hun onderzoek naar bewegen en voedselinname. Dit gebeurt onder leiding van hoogleraar Klaas Westerterp van de Universiteit Maastricht. Een week lang dragen de leerlingen een bewegingsmeter die hun activiteit registreert. Daarnaast zullen zij in een dagboek vastleggen wat ze eten en drinken en een bewegingsprofiel van zichzelf maken. Leerlingen van de OSB de Berenbrucht uit Oostburg zullen dezelfde metingen verrichten vanaf 16 mei. Op 6 en 7 juni vindt de finale plaats. In science center NEMO worden aanvullende metingen en analyses gedaan. De eerste onderzoeksresultaten worden op 7 juni tijdens een persconferentie bekendgemaakt.

Het onderzoek richt zich op de effecten van voeding en beweging op lichaamssamenstelling en fitheid. Doelstellingen van het experiment zijn: het vergelijken van de voedselinname met de energiebehoefte, het vergelijken van het bewegingsprofiel met de gemeten beweging en het leggen van een relatie tussen enerzijds fitheid en lichaamssamenstelling en anderzijds fysieke activiteit. Eerder onderzoek bij volwassenen liet duidelijke verbanden zien tussen beweging, fitheid en lichaamssamenstelling. Actievere personen waren fitter en hadden minder lichaamsvet. De vraag is of deze verbanden ook al bestaan bij 10 tot 13 jarigen.


*** Het Grote Voeding Experiment ***
Voorafgaand aan de start van dit onderzoek, hebben de leerlingen van de Wilbertschool en OBS de Berenburcht met hun inzending het Grote Voeding Experiment gewonnen. Van 21 mei t/m 20 juni is in NEMO de tentoonstelling over Het Grote Experiment te bezichtigen, met de inzendingen van scholieren als onderdeel.
De betrokken universitaire onderzoekers zullen de resultaten van het experiment presenteren op wetenschappelijke symposia en in publicaties. Het Grote Voeding Experiment is de tweede editie van Het Grote Experiment. In 2005 werd het succesvolle Grote Slaap Experiment georganiseerd.

Het Grote Voeding Experiment is georganiseerd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), Netherlands Genomics Initiative (NGI), ZonMw - de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie, science center NEMO, Leids Universitair Medisch Centrum(LUMC), Centre for Medical Systems Biology (CMSB), Wageningen Universiteit(WUR), Nutrigenomics Consortium (NGC) en Universiteit Maastricht(UM).

Het Grote Voeding Experiment wordt gesponsord door Philips, Unilever, IBM, Richard van Seenus Nederland BV, Amstel Botel.

Op 4, 5, 6 en 7 juni besteed Het Klokhuis in alle uitzendingen aandacht aan voeding.

zie ook www.hetgroteexperiment.nl


---


Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek