Universiteit van Tilburg

9 mei 2007

Institutionele investeerders in private equity gebaat bij betere regelgeving

Promotie aan de Universiteit van Tilburg

Nederlandse institutionele investeerders in private equity stellen prijs op een goede regelgeving. Ze investeren minder naarmate er relatief weinig regelgeving is en zullen meer gaan investeren bij harmonisering van de wetgeving in Nederland en Europa. Dat zijn de belangrijkste resultaten van het onderzoek van Sofia Atiqah Johan. Zij promoveert op 16 mei op de rol van wetgeving versus economie in investeringen in private equity.

Omdat er veel geld wordt geïnvesteerd in private equity, ligt het voor de hand dat toezichthouders zoals bijvoorbeeld de AFM er meer regelgeving voor opstellen. Fondsmanagers van private equity zitten daar doorgaans niet op te wachten. Maar veel Nederlandse institutionele beleggers investeren juist niet zoveel als ze zouden willen omdat adequate regelgeving ontbreekt, zo blijkt uit survey-onderzoek van Johan. Zij legde vragen voor aan zowel Nederlandse als internationaal opererende investeerders. Europese harmonisering van de regelgeving zou deze investeerders bovendien juist aanzetten tot meer investeringen in private equity.

Johan onderzocht ook de kwaliteit van de wetgeving voor het gebruik van covenanten in contracten tussen institutionele investeerders en fondsmanagers in Nederland en daarbuiten. Ze concludeert dat betere wetten leiden tot een betere private equity markt, met efficienter fondsmanagement en meer winst voor zowel de institutionele investeerder als de fondsmanager. Johan pleit dan ook voor overheidsbeleid dat leidt tot betere regelgeving.

Johans onderzoek was ondergebracht bij TILEC, het Tilburg Law and Economics Center van de Universiteit van Tilburg.

Noot voor de pers
De promotiezitting van Sofia Atiqah binti Johan vindt plaats op 16 mei om 14.15 uur in de Aula van de Universiteit van Tilburg. Promotor is prof. dr. Joseph A. McCahery (UvT en UvA). Het proefschrift The law and economics of private equity financing: Empirical essays is voor journalisten verkrijgbaar via Sofia Johan, s.a.johan@email.com, tel. 001 518 961 3147. Meer persberichten van de UvT staan op www.uvt.nl/persberichten.