Gemeente Tilburg

Datum 11 mei 2007

Laatste fase werkzaamheden Spoorlaan
Vervolg werkzaamheden woensdag 16 mei 2007

De laatste maanden is er hard gewerkt aan de aanleg van de Cityring voor het (bus)station en de rijbaan aan de stadskant tussen de Willem II straat en de Heuvelring. De komende dagen wordt op dit gedeelte asfalt aangebracht en worden de laatste werkzaamheden afgerond. Op woensdag 16 mei kunnen dan de werkzaamheden aan de derde en laatste fase beginnen. Tijdens deze fase wordt er gewerkt aan de rijbaan aan de spoorzijde tussen het station en de Heuvelring. Ook vinden er nog wat kleine werkzaamheden plaats voor het station en het busstation.

Uitvoeringsplanning
De werkzaamheden aan de derde fase van de Spoorlaan beginnen op woensdag 16 mei 2007. Afhankelijk van het weer, duren de totale werkzaamheden aan de Spoorlaan nog tot augustus 2007.

Inhoud van de werkzaamheden
Tijdens de aanleg van de derde fase worden nog de volgende werkzaamheden uitgevoerd: Doorkiesnummer
- Rioleringswerkzaamheden: plaatsen van nieuwe kolken en het vervangen van 013 540 81 10 kolkaansluitingen op het bestaande riool.
- Opnieuw inrichten van het noordelijke gedeelte van de Spoorlaan: naast de twee nieuw aangelegde zuidelijke rijstroken komt een haag als middenberm. Hieraan grenzend komt weer een rijstrook, daarna een vrijliggende fietsstrook om vervolgens aan te sluiten op de huidige bestrating aan de spoorzijde. Ook wordt er een nieuwe aansluiting met verkeerslichten gemaakt bij de Magazijnstraat. Deze aansluiting is nodig voor de bereikbaarheid van de toekomstige parkeergarage onder het Pieter Vreedeplein. Als laatste komt er speciale verlichting op de Spoorlaan.
- Werkzaamheden Essent: aanleggen van een nieuw netwerk voor de openbare verlichting, verleggen van een gasleiding, aanpassen van het gasnet en het aanleggen van diverse buizen.

- Overige werkzaamheden: leggen van buizen zodat het in de toekomst mogelijk is Gebiedsontwikkeling cameratoezicht aan te leggen. Ook worden verschillende verkeerslichten aangepast, Gebiedsteams gedeeltelijke vervangen of vernieuwd.

Tijdelijke verkeersmaatregelen
In de nacht van dinsdag 15 op woensdag 16 mei wordt de huidige verkeerssituatie op de Handhaving Spoorlaan omgebouwd voor de laatste fase. Hiervoor is het noodzakelijk de Spoorlaan in de Stadstoezicht nacht geheel af te sluiten voor het verkeer. Voordat deze wijzigingen in verkeerssituatie Beheer & Onderhoud plaatsvinden, worden er op verschillende plaatsen op de Spoorlaan voorbereidingen Middelen getroffen.
Vanaf woensdag 16 mei zijn de rijbanen aan de spoorzijde tussen de Willem II straat en de Heuvelring afgesloten voor al het verkeer.

Pagina 1 van 3

Autoverkeer
Op de Spoorlaan is autoverkeer in twee richtingen mogelijk. Doordat er per rijrichting slechts één versmalde rijstrook beschikbaar is, zal er sprake zijn van verkeershinder. Doorgaand verkeer wordt dan ook zoveel mogelijk verwezen via de ringbanen en het overige gedeelte van de Cityring.
Stationsstraat: vanaf woensdag 16 mei kan verkeer vanuit de Stationsstraat weer in beide richtingen de Spoorlaan oprijden.
Fabriekstraat: de oorspronkelijke rijrichting in de Fabriekstraat wordt weer hersteld. Dit is mogelijk omdat het verkeer in de laatste fase weer vanuit de Stationstraat in de richting van de Noordhoekring kan rijden.
Willem II straat: verkeer vanaf de Spoorlaan richting de Willem II straat is mogelijk komende vanuit de richting van de Noordhoekring. Verkeer dat vanuit de richting van de Ringbaan Oost richting de Willem II straat wil, wordt omgeleid via de Heuvelring en de Telegraafstraat.
Magazijnstraat: de Magazijnstraat richting de Spoorlaan is afgesloten. In deze straat geldt tijdelijk tweerichtingsverkeer voor bestemmingsverkeer. Centraal station: het halen en brengen van reizigers blijft mogelijk door de tijdelijke kortparkeerplaatsen die aan zowel de stadszijde als de spoorzijde zijn aangelegd.

Alle verkeersmaatregelen staan met borden aangegeven.

Fietsers en voetgangers
Op de Spoorlaan is fietsverkeer in twee richtingen mogelijk over het nieuw aangelegde fietspad aan de stadszijde. Voetgangers kunnen in twee richtingen gebruik maken het nieuw aangelegde trottoir aan de stadszijde.

Spoorlaan voorlopig nog tweerichtingsverkeer
De Cityring wordt een boulevard met eenrichtingsverkeer voor auto's. Toch blijft de Spoorlaan voorlopig nog open in twee richtingen. Dit kan niet anders. Het busstation moet bereikbaar blijven en er wordt de komende jaren nog volop gebouwd aan de Spoorlaan. Nu eenrichtingsverkeer invoeren zou tot gevolg hebben dat veel autoverkeer een sluipweg zoekt aan de noordkant van het spoor. Naar verwachting wordt de Spoorlaan pas in 2012 eenrichtingsverkeer. Dan is de Burgemeester Brokxlaan als nieuwe verbinding ten noorden van het spoor klaar en ligt ook het busstation aan die kant van het spoor.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
- over de werkzaamheden: Toine Kanters, toezichthouder. Hij is bereikbaar via telefoonnummer 013 540 81 10.

- over de plannen en het ontwerp: Trees Swaans, projectleider. Zij bereikbaar via
- telefoonnummer 013 542 88 92.

- U kunt ook contact opnemen met Anton Jungerhans, binnenstadsmanager van Stichting Stadskern. Hij is bereikbaar via telefoonnummer 013 581 00 10.

Kijk voor meer informatie over de Cityring op www.tilburg.nl/Cityring Meer informatie over de verkeersmaatregelen http://openbarewerken.tilburg.nl



---- --