Ingezonden persbericht


Persbericht

Het vrije individu

Symposium over liberalisme en respect voor het individu

De Faculteitsvereniging Utrechtse Filosofiestudenten en de Jongeren Organisatie voor Vrijheid en Democratie afdeling Utrecht organiseren in samenwerking met het Departement Wijsbegeerte van de Universiteit Utrecht een symposium met als thema 'Liberalisme: respect voor het individu'.

Een van de grootste verworvenheden van het liberalisme als politiek-filosofische doctrine is het respect voor de individuele rechten van de mens. Het respecteren van andermans vrijheid staat in hoog aanzien binnen het liberalistisch denken, en mag als centraal uitgangspunt gezien worden van elke liberalistische filosofie.

Is dit uitgangspunt in het huidige tijdsgewricht echter nog altijd houdbaar, of vragen kwesties ten aanzien van gemeenschapszin, collectieve identiteiten, terrorisme en de wereldwijde milieuproblematiek om een ander vocabulaire dan het liberale, individualistische? Over deze kwesties zullen vier sprekers aan het woord komen die allen in zowel academisch als opiniërend werk hun licht hebben laten schijnen op de sterktes en zwaktes van het liberalisme als een op individuele rechten gebaseerde politieke en morele visie, te weten Frank Ankersmit (hoogleraar RU Groningen), Bert Bakker (politicus D'66), Afshin Ellian (hoogleraar Universiteit Leiden) en Bart Snels (directeur wetenschappelijk bureau GroenLinks).

Datum: Woensdag 16 mei

Locatie: Trianon (Oudegracht 252)

Aanvang: 19:00 u



Ingezonden persbericht