Ingezonden persbericht


Grote rampenoefening als afsluiting congres

Het 15e World Congress on Disaster and Emergency Medicine (WADEM) wordt afgesloten met een grote rampenoefening die in het teken staat van zelfredzaamheid. Hierbij worden een groot aantal hulpdiensten ingezet w.o. politie, Rode Kruis, brandweer, geneeskundige hulpverlening bij ongevallen en rampen (ghor) en de traumahelikopter. Bij de oefening zijn 15 Lotus-slachtoffers en 20 'zelfredzame' burgers betrokken.

Deze oefening vindt plaats op woensdag 16 mei vanaf 17.00 uur op het terrein voor de hoofdingang van de RAI. Via een groot scherm is alles te volgen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de dienst communicatie van VU medisch centrum, Jan Spee (020) 444 3444, fax (020) 444 3450. Persberichten van VU medisch centrum kunt u lezen op www.VUmc.nl.

Amsterdam, 11 mei 2007

Rampen moeten van hun mythes ontdaan worden

Medische hulpverlening bij rampen loopt mis omdat veel goed bedoelde initiatieven zijn gebaseerd op emoties en mythes. Tijdens het 15e World Congress on Disaster and Emergency Medicine (WADEM) dat op zondag 13 mei begint, worden veel van deze mythes ontkracht. Wetenschappers hebben dit bij de recente rampen vastgesteld. Voorbeelden van mythes rondom rampen zijn: na rampen treden epidemieën op door vervuild water; lijken veroorzaken ziektes; locale bevolking is niet in staat om goede medisch hulp te bieden en alle hulp bij rampen is welkom. Tijdens dit congres zullen wetenschappers een pleidooi houden voor meer op feiten en onderzoek gebaseerde hulpverlening die doelmatiger en goedkoper is. Ook wordt een aanzet gegeven voor hoe hulpverleningsorganisaties gecertificeerd kunnen worden. Dit zodat zij weten of, en zo ja hoe zij moeten optreden. De centrale rol die nationale ministeries van Volksgezondheid hebben bij de voorbereiding op rampen, wordt aan de hand van recente voorbeelden (Tsunami, aardbeving Afghanistan, Katrina) onderbouwd. Zo levert dit internationale congres een belangrijk bijdrage aan de verbetering van de slachtofferhulp bij rampen

Het internationale congres over rampengeneeskunde vindt plaats van 13 tot en met 16 mei in de RAI te Amsterdam. Het is een samenwerking tussen VUmc en de internationale organisatie WADEM. Het congres vervult een belangrijke functie in het initiëren van multidisciplinaire expertisenetwerken. H.K.H. Prinses Margriet verricht op 13 mei de officiële opening. Voor meer informatie, kijk op www.wcdem2007.org.

Noot voor de redactie
Journalisten zijn van harte uitgenodigd deel te nemen aan het congres. Prof. dr. Joost Bierens, hoogleraar urgentiegeneeskunde VU medische centrum is beschikbaar voor toelichting aan journalisten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de dienst communicatie van VU medisch centrum, Mariet Bolluijt (020) 444 3444, fax (020) 444 3450. Persberichten van VU medisch centrum kunt u lezen op www.VUmc.nl. Achtergrondinformatie (