Heijmans N.V.

Winst na belastingen Heijmans groeit naar verwachting met 15% van ¤ 82,5 miljoen in 2006 naar circa ¤ 95 miljoen in 2007


- Opbrengsten 2007 groeien naar verwachting met ongeveer 25% tot circa ¤ 3,7 miljard
- Orderportefeuille ultimo maart 2007 met ¤ 3,6 miljard op goed niveau
- Acquisities Denne Construction (Engeland), Burgers Ergon, Oevermann (Duitsland) en Bouwfonds-Langewold dragen bij aan groei in resultaat, opbrengsten en orderportefeuille
- Verkoop kantoorgebouw INIT Amsterdam heeft positief effect op financiële positie en geïnvesteerd vermogen

Ontwikkeling resultaat
De winst na belastingen over het boekjaar 2007 komt naar verwachting uit op circa ¤ 95 miljoen (2006: ¤ 82,5 miljoen). Dit impliceert een stijging van circa ¤ 13 miljoen ofwel circa 15%. In 2006 was nog sprake van twee eenmalige baten van in totaal groot ¤ 12 miljoen (bate verkoop deelneming ¤ 5 miljoen en belastingbate ¤ 7 miljoen) en een eenmalige last van ¤ 9 miljoen (boete bitumenzaak). De in het eerste kwartaal 2007 gerealiseerde acquisities Burgers Ergon, Oevermann (Duitsland) en Bouwfonds-Langewold alsmede de in het laatste kwartaal van 2006 gerealiseerde acquisitie Denne Construction dragen ieder afzonderlijk positief bij aan de stijging van het resultaat over 2007.

Vastgoed Nederland
Het operationele resultaat 2007 van de divisie Heijmans Vastgoed zal naar verwachting minimaal op hetzelfde hoge niveau uitkomen als in 2006 (¤ 80 miljoen). Voor heel 2007 heeft de divisie zich ten doel gesteld circa 4.000 woningen te verkopen. Ondanks de gunstige situatie op de koopwoningenmarkt blijven ruimtelijke ordeningsprocedures regelmatig tot vertraging in de verkoop en realisatie van woningen leiden. Het risicoprofiel van opgeleverd maar nog niet verkocht commercieel vastgoed is als gevolg van de verkoop van het kantoorgebouw INIT Amsterdam, voor ¤ 96 miljoen, zeer sterk afgenomen. De bate van ¤ 5 miljoen na belastingen voortvloeiend uit deze verkoop is verantwoord op holdingniveau aangezien in het verleden op dit niveau ook de lasten uit hoofde van risico's inzake dit kantoorgebouw zijn genomen. Per 30 april 2007 resteert nog circa 14.500 m2 opgeleverd onverkocht commercieel vastgoed, waarvan onverhuurd ongeveer 8.300 m2 .

Bouw Nederland
Het operationele resultaat 2007 van de divisie Heijmans Bouw zal conform verwachting een beperkte stijging laten zien (2006: ¤ 6 miljoen). De met ingang van 2007 nieuw aangestelde leiding van de divisie richt zich momenteel primair op de noodzakelijke organisatorische aanpassingen ter verdere verbetering van risico- en projectmanagement. Een van de voorgenomen organisatorische maatregelen omvat de oprichting van een aparte businessunit voor zowel grote(re) als complexe projecten. Uit efficiency overwegingen en vanuit optimalisering van schaalgrootte zal tevens een aantal regionale units worden samengevoegd. De regionale units zullen zich hoofdzakelijk richten op reguliere projecten alsmede de bouw van door de divisie Vastgoed vanuit de grondbank ontwikkelde en verkochte woningen. Daarnaast wordt meer geïnvesteerd in kennis en kunde inzake projectmanagement.

Infra Nederland
Conform verwachting zal de divisie Heijmans Infra in 2007 ongeveer eenzelfde operationeel resultaat realiseren als in 2006 (2006: ¤ 25 miljoen). Voor de kleinere projecten is sprake van meer volume tegen licht verbeterende prijsniveaus. De winstbijdragen uit de vanaf 2006 verworven nieuwe grote(re) projecten zullen vooralsnog onvoldoende zijn voor een resultaatstijging van de divisie in dit jaar.

Acquisitie Burgers Ergon
Met de acquisitie van Burgers Ergon in januari 2007 is invulling gegeven aan de strategie tot uitbreiding van de activiteiten met installatietechniek en daarmee samenhangende onderhoudsactiviteiten. Het resultaat van Burgers Ergon zal naar verwachting groeien ten opzichte van 2006 en positief bijdragen aan het resultaat van Heijmans over 2007. De resultaten van Burgers Ergon zullen met ingang van de halfjaarcijfers 2007 als afzonderlijk segment gerapporteerd worden.

Buitenland
Het operationele resultaat 2007 van de activiteiten in België, Duitsland en Verenigd Koninkrijk zal zowel autonoom als door gerealiseerde acquisities naar verwachting stijgen (2006: ¤ 20 miljoen). De acquisities van Denne Construction en Oevermann dragen mede bij aan een verdere verbetering van het operationele resultaat in Engeland en Duitsland. Resultaatverbetering wordt in beide landen ook gerealiseerd door de bestaande activiteiten. In België wordt een lichte verbetering van het resultaat verwacht.

Ontwikkeling opbrengsten en orderportefeuille
De opbrengsten zullen in 2007 naar verwachting stijgen met circa 25% naar ongeveer ¤ 3,7 miljard (2006: ¤ 2,9 miljard). Dit is voor 20% het gevolg van de gerealiseerde acquisities Denne Construction (Verenigd Koninkrijk, in consolidatie vanaf oktober 2006), Oevermann (Duitsland) en Burgers Ergon (beiden in consolidatie vanaf januari 2007). Naar huidige inzichten zal in 2007 circa 70% van de opbrengsten gerealiseerd worden in Nederland en circa 30% in het buitenland. De orderportefeuille per 31 maart 2007 bedraagt bijna ¤ 3,6 miljard (ultimo 2006: ¤ 3,2 miljard) en is van goede kwaliteit. De totale werkvoorraad van Heijmans gebaseerd op of gerelateerd aan grondposities is echter aanzienlijk hoger en bedraagt ongeveer ¤ 7 miljard.

Ontwikkeling activiteiten woningmarkt Nederland
De overheid heeft de ambitie uitgesproken de komende jaren gemiddeld 90.000 woningen per jaar aan de woningvoorraad toe te voegen. Vertragingen in plannen en procedures aan de zijde van vooral gemeenten blijven echter de woningproductie frustreren. De vraag naar woningen is onveranderd hoog. Prijzen stegen in 2006 en laten ook in de eerste maanden van 2007 een stijging zien. De koopwoningenactiviteiten van Heijmans zullen naar verwachting dan ook wederom een goed jaar kennen. Deels zullen woningen worden gerealiseerd op door Heijmans in eigendom resp. optie gehouden gronden, deels zijn deze afkomstig uit gewonnen prijsvragen. In de afgelopen maanden werden door Heijmans opnieuw ontwikkelingsrechten uit prijsvragen gewonnen, onder andere in Leusden (De Biezenkamp) waar een brede school wordt ontwikkeld met circa 400 (zorg)appartementen en parkeervoorzieningen. Op basis van gronden in eigendom en gewonnen prijsvragen heeft Heijmans een ontwikkelvoorraad van ongeveer 45.000 woningen en 600.000 m2 commercieel vastgoed. Meer dan voorheen is naast locatie ook het product bepalend voor het succes van een ontwikkeling. Heijmans ontwikkelt doelgroepgericht met nieuwe producten als Water- of Seniorenwoningen en met doorontwikkelde producten als Wenswonen®.

Ontwikkelingen bouwmarkt Nederland
De markt voor bouw van woningen en (bedrijfs)gebouwen groeit in volume. Dit leidt ertoe dat ook in 2007 nog wel verdere prijsstijgingen zijn te verwachten aan de inkoopzijde en dat de reeds ondervonden krapte op de arbeidsmarkt verder toeneemt. Opdrachtgevers anticiperen merkbaar op deze trend door meer gebruik te maken van andere vormen van aanbesteding dan de openbare of meervoudig onderhandse. Het aantal aanbestedingen in bouwteam neemt dientengevolge toe. Op die manier werd onder andere (in joint venture) de opdracht verkregen voor de bouw van het nieuwe hoofdkantoor voor Rabobank in Utrecht (¤ 145 miljoen).

Ontwikkeling activiteiten infrastructuurmarkt Nederland In de eerste maanden van 2007 is een aantal omvangrijke projecten op de markt gebracht. Dit leidde tot licht stijgende prijsniveaus en benutting van beschikbare capaciteit. De komende maanden zullen verdere aanbestedingen van grote projecten plaatsvinden. Ook de inframarkt kampt met tekorten aan gekwalificeerd personeel. Met ontwerp- en engineeringcapaciteit maar ook met innovatieve werkmethoden wil Heijmans zich bij die aanbestedingen van de concurrentie onderscheiden en bijvoorbeeld uitvoeringsduur van de projecten verkorten maar ook overlast aan andere weggebruikers beperken. Voorbeelden van recent op deze wijze verworven opdrachten zijn "onderhoud rijkswegen Zeeland" en "verbreding A2 Culemborg-Deil" met contractwaarden van ¤ 11 resp. ¤ 85 miljoen.

Ontwikkeling installatiemarkt Nederland
Ook de installatiemarkt kenmerkt zich door groei in volume en een groter aandeel hiervan van grotere en meer gecompliceerde projecten naast de traditioneel arbeidsintensieve opdrachten met een relatief korte doorlooptijd. De orderportefeuille van Burgers Ergon verbeterde, met name als gevolg van projecten met betere marges en langere doorlooptijden. Recent werd onder andere opdracht verkregen voor nieuwbouw van PGGM hoofdkantoor (¤ 11 mio) , TU Twente (¤ 18 mio) en Universiteit van Amsterdam (¤ 31 mio). De komende maanden zullen daarnaast nieuwe grotere en meer gecompliceerde projecten worden aanbesteed zoals Jeroen Bosch Ziekenhuis en Kromhoutkazerne. Grootste punt van zorg in de installatiemarkt is momenteel de beschikbaarheid van gekwalificeerd personeel.

Ontwikkeling activiteiten buiten Nederland
Op de markt voor wegenbouw in België zijn veel projecten in voorbereiding die eerst vanaf 2008 in productie zullen komen. De markt voor verkoopappartementen lijkt op haar piek te zijn terwijl het volume in de bouwmarkt en met name op het gebied van kabels en leidingen aantrekt. De Duitse markt verwacht dit jaar groei vooral op het gebied van wegenbouw. De samenwerking van bestaande activiteiten met die van het begin dit jaar geacquireerde Oevermann verloopt volgens plan. Ook in Engeland blijft de markt positief. De activiteiten van Heijmans op de markt voor sociale woningbouw en publieke gebouwen zijn hier uitgebreid door de acquisitie van Denne Construction per oktober 2006. Enkele recent gewonnen opdrachten van in totaal circa ¤ 170 miljoen dragen bij aan een verdere groei van de activiteiten van Heijmans op dit gebied in Engeland. Het gaat om projecten in Ashford Kent (¤ 105 miljoen nieuwbouwopdracht inclusief infrastructuur van 442 woningen en renovatie van bestaande gebouwen) en in Zuid west Engeland en Wales waar Leadbitter 80 woningen ontwikkelt).

Financiële positie
In het eerste kwartaal 2007 is voor ruim ¤ 100 miljoen besteed aan de acquisities Burgers Ergon (¤ 70 miljoen), Oevermann (¤ 15 miljoen) en Bouwfonds-Langewold (¤ 18 miljoen). De hiermee gepaard gaande inperking van de financieringsruimte kon grotendeels worden opgeheven door de verkoop van het kantoorgebouw INIT Amsterdam met een opbrengst van ¤ 96 miljoen. De huidige financieringsruimte is voldoende om de gebruikelijke seizoensfluctuaties op te vangen en om de verwachte eenmalige vervroegde belastingbetaling over 2007 van circa ¤ 40 miljoen te kunnen financieren. Deze betaling vloeit voort uit de fiscale wetswijziging vanaf 2007 met betrekking tot de fiscale verantwoording van winsten op projecten. De financiële positie van Heijmans is gezond. Doelstelling is handhaving van de verhouding netto schuld/ebitda kleiner dan 3,5 en een verhouding ebitda/betaalde rente groter dan 3,5.

Halfjaarcijfers 2007
Op 23 augustus 2007 zal Heijmans vóór beurs de resultaten over de eerste helft van 2007 presenteren.

Voor meer informatie

Pers
Frank Janssen
Directeur Concerncommunicatie

+31 73 543 51 69
fjanssen@heijmans.nl

Analisten
Fons van Lith
Directeur Investor relations

+31 6 51314952
flith@heijmans.nl