Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Trainingsprogramma voor ouderen slaat aan

Bijna de helft van de Nederlandse ouderen beweegt onvoldoende. Mogelijkheden om in de eigen buurt actief te bewegen, ontbreken vaak.

Oplossing
De deelgemeente Feijenoord heeft daarvoor een oplossing gevonden: speelplekken voor ouderen. René Kronenberg, portefeuillehouder Sport en Recreatie, is daar heel enthousiast over.

Uitstekende plek
Was tot voor kort de speeltuin alleen het domein van kinderen, het is ook een uitstekende plek voor ouderen om te bewegen. Onder begeleiding van Sportfysiotherapie Spanjersberg trainden 13 ouderen vanaf oktober vorig jaar tien weken lang intensief op de diverse speeltoestellen in Sport- speeltuin Hillesluis. Het doel was om de balans, coördinatie en flexibiliteit te verbeteren en ook om de valangst te verminderen.

Evaluatie
In opdracht van de deelgemeente Feijenoord evalueerde TNO het trainingsprogramma. Het rapport Ouderen in Beweging in Hillesluis werd vorige week, donderdag10 mei, aangeboden aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en de GGD Rotterdam-Rijnmond. René Kronenberg: Met dit rapport in de hand gaan we kijken of we ook elders in de deelgemeente Feijenoord speeltoestellen ouderen-proof kunnen maken. Andere deelgemeentes kunnen wellicht hieraan ook een voorbeeld nemen.

Enthousiast
Trainers en ouderen zijn enthousiast over deze nieuwe manier van actief zijn. De ouderen van het eerste uur misten vanaf oktober 2006 nauwelijks een trainingssessie. Ze waren zo gemotiveerd dat ze na afloop van de pilot onder de naam Ouderen hand in hand in Hillesluis bleven sporten en bewegen in de speeltuin.

Informatie
Als u ook actief wilt meedoen, kunt u voor aanvullende informatie terecht bij Frans van Meggelen (Sport en Recreatie Rotterdam) in de wijkaccommodatie t Kopblok aan de Riederlaan 200. Telefonisch is hij bereikbaar via (010) 432 20 72.