Gemeente Dinkelland


PERSBERICHT

Van: Joost Meijer
Datum: 15 mei '07

Dinkelland stelt raadsplan 2008 op

De raad van Dinkelland heeft besloten voor de lopende raadsperiode te gaan werken met een politieke agenda. Dit voornemen heeft geresulteerd in de politieke agenda 2007-2010 waarin de speerpunten van beleid voor de raad zijn vastgelegd. Ondermeer als uitwerking van deze politieke agenda is nu het raadsplan 2008 opgesteld, waarmee de Dinkellandse gemeenteraad de algemene beleidsvoornemens en ambities voor 2008 zal vaststellen.

Toelichting
In voorgaande jaren werden de beleidsvoornemens en ambities altijd vastgelegd in de zogenaamde kadernota. Het raadsplan, dat duidelijker aangeeft dat het een instrument is van de gemeenteraad, gaat nu deze kadernota vervangen.

In het raadsplan 2008 heeft de raad de volgende speerpunten benoemd:


1. betrokkenheid van bewoners bij hun straat en buurt;
2. huisvestingsbeleid met speciaal aandacht voor starters op de woningmarkt;
3. opstellen van een integraal veligheidsbeleid;
4. jeugdbrandweer;

5. volwasseneneducatie, sportbeleid en jeugdbeleid in samenhang met Wet Maatschappelijke Ondersteuning;
6. Dinkelland als duurzame gemeente (gebruik van duurzame materialen en energie);
7. samenwerking tussen de gemeenten Dinkelland, Losser en Tubbergen;
8. actieve communicatie van de gemeenteraad met de burgers en ondernemers.

Daarnaast staat in 2008 wederom de voortgang van de vier zogenaamde majeure Dinkellandse projecten centraal, te weten: centrumplan Denekamp, masterplan Ootmarsum, toekomstvisie/structuurvisie Weerselo en Nationaal Landschap. Dit Raadsplan bevat per majeur project een vooruitblik voor 2008. Ook de voornemens van de regio Twente op het terrein van met name recreatie en toerisme en de versterking van jeugdgezondheidszorg vragen een financiële inspanning voor 2008 en later. Tenslotte zijn in het raadsplan 2008 naast een aantal beleidsvoornemens, ook een aantal (wettelijke ) ontwikkelingen aangekondigd op het terrein van de brandweer en rampenbestrijding, onderwijshuisvesting, subsidiëring Twente FM en VVV's Dinkelland, het toegankelijk maken van openbaarvervoer haltes en het opleiden van personeel.

Financiële vooruitblik
Het raadsplan levert een structureel tekort op. Dit is niet onoverkomelijk omdat met de rente over de extra Cogas-uitkering en de mogelijkheden van een stofkamoperatie voldoende dekkingsmiddelen gegenereerd kunnen worden. Door de onzekerheden van met name het rijksbeleid (CAO-afspraken en bezuinigingen op het rijkspersoneel) wordt tot het najaar gewacht om de begroting 2008 en het meerjarenperspectief van een volledig sluitend meerjarenperspectief te voorzien. Het financieel perspectief ziet er met de genoemde dekkingsmogelijkheden dan ook gezond uit. De lasten en heffingen worden voorshands gelijk gehouden d.w.z. slechts aangepast met minder dan 2%, zijnde een percentage beneden het te verwachten inflatiecijfer.

Tenslotte
Het raadsplan 2008 is 15 mei behandeld in het college en wordt op 5 juni behandeld in de rondetafel, terwijl behandeling en vaststelling in de gemeenteraad staat geagendeerd voor 19 juni.


---

Mededelingen voor de redactie:

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de Raadsgriffier, Rob Huitema, telefoonnummer 0541-854347


---- --