Time : 10:01:21
Date : 16 May 2007
Sender Name: FAVV-AFSCA

Bluetongue bij herkauwers : exportvoorwaarden versoepeld

Als gevolg van een vruchtbare samenwerking tussen de bij bluetongue betrokken landen (Nederland, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, België) werden nieuwe versoepelingen van de sanitaire regelgeving goedgekeurd waardoor de exportmogelijkheden voor vee weer groter worden.

Deze versoepelingen volgen op de verklaring van Duitsland dat zich op haar grondgebied geen nieuwe positieve gevallen hebben voorgedaan. Het op 16 maart 2007 opgestelde gezamenlijke protocol werd in aansluiting daarop als volgt versoepeld :

1.slachtdieren mogen zonder voorafgaande test maar mits een voorafgaande insecticidenbehandeling uit de 20 km-zone worden vervoerd naar vrije zones in Frankrijk en Duitsland
2.fokdieren mogen mits een voorafgaande periode met insecticidenbehandeling en gunstige tests uit de 20 km-zone worden vervoerd naar de vrije zone in Frankrijk.
Die dieren moeten 28 dagen na aankomst in Frankrijk opnieuw worden onderzocht.

3.speenkalveren die bestemd zijn om in een kalvermesterij met gesloten systeem te worden afgemest mogen zonder voorafgaande test maar mits insecticidenbehandeling uit de 20 km-zone worden vervoerd naar een andere plaats in de zone met beperkingen.
4.deze versoepelingen gaan in op 17 mei 2007 om 0:01 uur

Gelet op de in Duitsland opgedane ervaring, is het mogelijk dat deze versoepelingen zullen worden gewijzigd al naargelang van de circulatie van het bluetonguevirus.
Een gedetailleerde beschrijving van de maatregelen en het volledige dossier over deze ziekte zijn beschikbaar op de website www.favv.be
-> bluetongue.

contactpersoon voor de nederlandstalige pers: inge jooris 0475 80 04 87
contactpersoon voor de franstalige pers: pierre cassart 0477 69 35 65

URL: (None)
Picture: (None)
Attachments: (None)

Link to Press Release - NL Link to Press Release - FR