LTO Noord


Informatie
LTO varkenshouderij: biggenexport zal groeien. Kwaliteit van transport verbeteren.

Vanuit de EU, het ministerie van LNV en maatschappelijke organisaties komen geluiden om de export van biggen vanuit Nederland te gaan beperken. Hierbij worden twee argumenten genoemd: diergezondheid en dierenwelzijn.

LTO varkenshouderij heeft vastgesteld dat export van biggen absoluut nodig is. Nederland kan niet zonder export van biggen en de huidige export vindt op een verantwoorde manier plaats. De afgelopen 10 jaar is Nederland uitgegroeid tot een exportland van biggen. LTO vindt dit een gezonde economische activiteit. De verwachting is dat deze activiteit de komende jaren zal groeien. In 2006 zijn er ongeveer 4 miljoen in Nederland geboren biggen buiten Nederland grootgebracht als vleesvarken. De verwachting is dat dit in 2010 gegroeid zal zijn naar 6 miljoen biggen. Met deze ontwikkeling is niks mis, mits aan randvoorwaarden wordt voldaan. Van belang is dat export marktgericht en binnen vaste structuren plaatsvindt, de kwaliteit van het transport aan alle welzijnseisen voldoet en de veterinaire risicoâs tot een minimum worden beperkt.

LTO varkenshouderij heeft de export van biggen in perspectief gezet om daarmee de lijn voor de belangenbehartiging vanuit de vakgroep LTO varkenshouderij helder vast te stellen.

De resultaten zijn vastgelegd in een notitie die op 15 mei 2007 is vastgesteld door het Platform varkenshouderij van LTO Nederland.

De vakgroep wil de onderstaande voorstellen bespreken met de Bond van handelaren in Vee, Bond van waaghouders en exporteurs van varkens, VION Farming, NVV en PVV. Dit om tot een gezamenlijke beleidslijn en gezamenlijke actiepunten te komen.

* Organiseren van internationaal seminar via de leerstoel âEconomie van diergezondheid en voedselveiligheid.

* Private afspraken maken met betrekking tot kwaliteitscertificering en controle van diertransporten.

* Ontwikkelen van ComfortClass transport voor biggen vanaf 8 kilogram.

* Realiseren van âdubbele R&Oâ bij centrale R&O plaatsen aan de grens.

* Discussie over aparte erkenning van regionaal en internationale opererende transportmiddelen.

* Ondersteunen van marktonderzoek en promotie
* Noodplan voor dierziekte-uitbraken en grenssluitingen zowel sectoraal als op bedrijfsniveau

.

Henk Boelrijk, dinsdag 15 mei 2007