Gemeente Sittard-Geleen


056_2007

PERSBERICHT Gemeente Sittard-Geleen

Combinatie van renovatie en nieuwbouw voor het Volkshoes

Sittard-Geleen, 16 mei 2007 - Het college van B&W stelt de gemeenteraad voor om gemeenschapshuis het Volkshoes in Geleen deels te renoveren en deels uit te breiden. Verantwoordelijk wethouder Berry van Rijswijk: "De combinatie van renovatie en nieuwbouw levert een besparing op van 1,5 miljoen euro ten opzicht van eerdere plannen voor volledige nieuwbouw. De gebruiks­mogelijkheden worden beter dan nu het geval is. Ook kunnen met de nieuwe plannen zorgwoningen worden gerealiseerd. Wij zijn blij dat de vaste verenigingsgebruikers, de huurder en de exploitant zich kunnen vinden in de nieuwe voorstellen. In mijn ogen een duidelijke win-win situatie.".

In januari van dit jaar heeft het college van B&W besloten om het plan voor volledige nieuwbouw voor het Volkshoes even aan te houden. Aansluitend zijn exploitant, huurder en vaste verenigingsgebruikers gevraagd naar hun wensen en eisen. Op basis daarvan heeft een bureau een tweetal varianten uitgewerkt met bijbehorende kostenramingen.

Variant A betrof renovatie en verbouwing van het bestaande pand. Variant B ging uit van sloop van het rechterdeel van het pand en verbouwing en gedeeltelijke uitbreiding van het linkerdeel, met de mogelijkheid om op de plaats van het gesloopte deel op termijn zorgwoningen te realiseren. Alle belanghebbenden hebben een duidelijke voorkeur voor variant B. De totale kosten van deze variant bedragen 2.150.000 euro. Dat is 1,5 miljoen euro goedkoper dan volledige nieuwbouw zoals omschreven en begroot in het raadsbesluit van oktober 2005.

Het plan voor gecombineerde renovatie en nieuwbouw voorziet in een gemeenschapsaccommodatie die voldoet aan de eisen van deze tijd, qua oppervlakte van de zaalruimtes vergelijkbaar is met het huidige Volkshoes én een sterk verbeterde functionaliteit krijgt, zowel voor gebruikers als voor exploitant. Bijkomend voordeel is dat het gemeenschapshuis tijdens de verbouwing niet of nauwelijks gesloten hoeft te worden. Woningcorporatie Woonpunt zal een haalbaarheidsstudie verrichten voor het realiseren van de zorgwoningen op de vrijkomende locatie.

In 2005 koos de gemeenteraad voor nieuwbouw van het Volkshoes. Eind juni zal de raad opnieuw een besluit nemen. De raad kan dan een keuze maken tussen het oude voorstel uit 2005 of de nieuwe door B&W voorgestelde variant.