Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 117

datum: 16 mei 2007

Extra sportactiviteiten op ABC-scholen

De sportbuurtclubs op de ABC-scholen zijn een succes. Dit aanbod wordt uitgebreid. Ook wil het college van B&W een gezonde leefstijl van de kinderen bevorderen en hun sociale vaardigheden versterken. Daarom krijgt de NV SRO E 50.000,-- subsidie voor sportbuurtclubs voor kinderen van klas 5 en 6, twee nieuwe groepen 'Club Extra' en een cursusaanbod 'op maat'.

In Amersfoort zijn in de vier prioriteitswijken ABC-scholen gevestigd. Op deze scholen organiseert de SRO sportactiviteiten in het kader van de BOS-impuls. Dit is een tijdelijke stimuleringsmaatregel van het ministerie van VWS. BOS staat voor Buurt, Onderwijs, Sport. Met de BOS-impuls worden achterstanden van jongeren van 4 tot 19 jaar aangepakt. Het laagdrempelig aanbieden van activiteiten moet een gezonde en actieve leefstijl bevorderen én onderwijs- en opvoedingsachterstanden terugdringen. Sportactiviteiten maken in ieder geval deel uit van een BOS-arrangement. De sportactiviteiten die de SRO nu op de ABC-scholen uitvoert zijn een succes en ondersteunen de beleidsterreinen welzijn, gezondheid, veiligheid en onderwijs.

Uitbreiding sportbuurtclubs

Het doel van een sportbuurtclub is sportdeelname door kinderen uit prioriteitswijken vergroten door ze wekelijks kennis te laten maken met sportonderdelen. Hierdoor ervaren de kinderen dat sport leuk en gezond is. Sportverenigingen uit de wijk worden gestimuleerd om zich in de sportbuurtclub te profileren. Sportbuurtclubs zijn er al voor de kinderen uit groep 7 en 8, maar nog niet voor de wat jongere kinderen uit groep 5 en 6. Per school wordt nu een nieuwe groep gerealiseerd voor deze kinderen.

'Club Extra'

Kinderen met een bewegingsachterstand vinden geen aansluiting bij een reguliere sportvereniging. Om die kansen op aansluiting te vergroten is 'Club Extra' ontwikkeld. Bij 'Club Extra' lopen de kinderen hun bewegingsachterstand in en ze ontwikkelen meer zelfvertrouwen. Daardoor nemen ze eerder deel aan sport- en bewegingsactiviteiten in hun omgeving. De kans dat zij lid worden van een sportvereniging wordt hierdoor aanzienlijk groter. Om te voldoen aan de vraag van de ABC-scholen worden twee nieuwe stedelijke groepen 'Club Extra' opgezet.

Cursusaanbod 'op maat'
De ABC-scholen in de prioriteitswijken vragen zelf ook om sportactiviteiten. Vanuit deze vragen wordt op elke ABC-school een gedifferentieerd aanbod aan bewegingsactiviteiten aangeboden.

Informatie: Petri den Doop, communicatieadviseur voor de sector Welzijn, Sociale Zekerheid en Onderwijs, 033 469 43 55, pca.dendoop@amersfoort.nl.
-----------------------


---- --