European Union



---

GALILEO op een kruispunt: de uitvoering van de Europese programma's op het gebied van radionavigatie per satelliet
---

Reference: IP/07/675 Date: 16/05/2007



IP/07/675

Brussel, 16 mei 2007

GALILEO op een kruispunt: de uitvoering van de Europese programma's op het gebied van radionavigatie per satelliet

De Europese Commissie heeft vandaag een mededeling over de voortgang van het GALILEO-programma goedgekeurd. Dit document is een antwoord op het verzoek van de Raad van ministers van vervoer en het Europees Parlement. De Commissie constateert dat de routekaart van GALILEO moet worden aangepast om ervoor te zorgen dat GALILEO in 2012 volledig operationeel kan zijn. Het publiek-private partnerschap voor de uitvoering van GALILEO moet een nieuw profiel krijgen om de invoering van GALILEO in 2012 mogelijk te maken.

"Europa heeft behoefte aan een Europees radionavigatiesysteem per satelliet als essentiële infrastructuur om de cruciale toepassingen als grenscontrole, vervoerslogistiek, financiële operaties of het toezicht op de kritieke infrastructuur op het gebied van energie en communicatie te garanderen. De Commissie doet haar uiterste best om dit project te doen slagen", zei Jacques Barrot, Vicevoorzitter van de Commissie, belast met vervoer. "GALILEO draagt in belangrijke mate bij tot het communautaire beleid en is tevens de drager van de Europese ambities op het gebied van ruimtevaart-, technologie- en innovatiebeleid", voegde hij daaraan toe.

Radionavigatie per satelliet is een technologie waarmee de gebruikers op ieder moment overal ter wereld hun positie kunnen bepalen.

Het Europese radionavigatiesysteem per satelliet GALILEO omvat een samenstel van 30 satellieten die op 24 000 km afstand in een baan om de aarde draaien en die 5 verschillende diensten verstrekken.

De inspanningen op het gebied van de tenuitvoerlegging van de Europese programma's voor radionavigatie per satelliet, GALILEO en EGNOS , zijn op een kruispunt beland, en er moet nu een politieke keuze worden gemaakt over de voorwaarden voor de uitvoering ervan.

Aangezien er geen voortgang zit in de onderhandelingen over het concessiecontract, waarbij afspraken zouden worden gemaakt over de stationering en het beheer van de infrastructuur door de particuliere sector, komt de voltooiing van het project ernstig in gevaar. Daarom heeft de Raad van ministers van vervoer de Commissie op 22 maart 2007 verzocht hem bij zijn volgende vergadering in juni een gedetailleerd verlag uit te brengen over de voortgang in de onderhandelingen met het kandidaat-consortium, alsmede over de alternatieve scenario's voor de snelle stationering van de infrastructuur in de ruimte. De Commissie komt tot de conclusie dat het met de huidige routekaart, waarbij de particuliere sector in een te vroeg stadium een rol krijgt toebedeeld, niet mogelijk is het einddoel binnen de gewenste termijn te bereiken, en dat de overheidssector daardoor met aanzienlijke extra kosten dreigt te worden geconfronteerd. De Commissie stelt voor de routekaart aan te passen om de termijnen en de kosten zo beter in de hand te kunnen houden en om de bedrijven die toepassingen produceren en radionavigatiediensten bieden, meer zekerheid te geven ten aanzien van de daadwerkelijke beschikbaarheid van GALILEO-signalen. De Commissie toont aan dat een door de overheidssector geleide en gefinancierde stationering van de totale basisinfrastructuur het voordeligst, het meest realistisch, en op termijn het goedkoopst blijkt te zijn. In tegenstelling tot de stationering van de infrastructuur, zal de exploitatie van het systeem aan een particuliere concessiehouder worden toevertrouwd.

De Commissie roept de lidstaten van de Europese Unie op de nodige politieke, financiële en beheersbeslissingen te nemen ten aanzien van het programma, om te garanderen dat het project zo snel mogelijk wordt voltooid en te gelegener tijd aan de behoeften van de markten voor satellietnavigatie zal kunnen voldoen.

Er zijn veel toepassingen voor het dagelijks leven die uit de radionavigatie per satelliet voortvloeien, van voertuiggeleiding tot vervoersveiligheid, en daarnaast zijn er toepassingen voor verschillende commerciële activiteiten (banksector, geologie, openbare werken, energie, enzovoorts). Radionavigatie per satelliet dringt momenteel door in alle geledingen van de maatschappij, zodat het programma GALILEO gerust "maatschappelijk relevant" kan worden genoemd.

Voor nadere inlichtingen over GALILEO kunt u de volgende websites raadplegen:

http://ec.europa.eu/dgs/energy_transport/galileo/index_en.htm

http://www.esa.int/export/esaSA/navigation.html
---

EGNOS of "European Geostationary Navigation Overlay Service" (geostationair navigatiecontrolesysteem) geeft nu reeds de mogelijkheid diensten aan te bieden die veel lijken op de diensten die GALILEO in de nabije toekomst zal leveren, met name de uitzending van een bericht dat er problemen zijn met GPS. Toch is het systeem afhankelijk van het GPS-systeem.