Provincie Zuid-Holland

4,6 miljoen voor herstructurering bedrijventerreinen

Gedeputeerde Staten hebben deze week 4,6 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de herstructurering van bedrijventerreinen. Dit geld, afkomstig uit het Ontwikkelingsfonds Bedrijventerreinen, is bestemd voor locaties in Alphen aan den Rijn, Rijnwoude, Rotterdam, Delft en Hardinxveld-Giessendam.

Met het in uitvoering nemen van deze vijf projecten is voor 195 hectare bedrijventerrein een bijdrage geleverd aan herstructurering. Het gaat in alle gevallen om bedrijventerreinen die nu verouderd zijn. Op 1 juli wordt de eerste tender 2008 geopend voor nieuwe projecten.

Alphen aan den Rijn ontvangt 600.000 euro voor het project Rijnhaven en Rijnwoude 750.000 euro voor Hoogewaard. In beide gevallen gaat het om een subsidie voor de verbetering van de infrastructuur. Voor Schieoevers Zuidwest in Delft is 1.300.000 euro beschikbaar om de bereikbaarheid naar en op het terrein te verbeteren. Hardinxveld-Giessendam ontvangt 650.000 euro voor de herstructurering van De Peulen en Rotterdam 1.300.000 euro voor de eerste fase van de herontwikkeling van de Rotterdamse Droogdok Maatschappij . De afkorting RDM staat voortaan voor Research, Design en Manufacturing. Onderwijs, innovatieve onderwijsgerelateerde bedrijvigheid, creatieve economie en bedrijvigheid op het vlak van duurzame energie worden hier gebundeld.

De uitgifte van bedrijventerreinen is de afgelopen jaren licht gestegen. In 2005 was er sprake van een uitgifte van 93 hectare en in 2006 van 97 hectare. In het coalitieakkoord is bepaald dat in de komende 4 jaar nog 750 hectare bedrijventerrein wordt geherstructureerd en 250 hectare nieuw wordt aangelegd. Bij de herstructurering moet worden gelet op ruimtewinst die geboekt kan worden en op de inpassing in het landschap. Voor de zomer van 2008 moet uitgezocht zijn, op welke manier substantiële ruimtewinst geboekt zou kunnen worden op nieuwe bedrijventerreinen.

Het totale beschikbare aanbod aan bedrijventerreinen in Zuid-Holland is te vinden op www.infodeskzuidholland.nl.

Bron: Communicatie 070 - 441 66 22