Ingezonden persbericht


Datum: 16 mei 2007
Aftrap Stap in de Stal door minister Verburg en zanger Bennie Jolink

Een fikse aanloop, een schop tegen de bal richting het spel `Snuitschieten' en de officiële aftrap was een feit. Onder grote belangstelling van pers en publiek verrichten Gerda Verburg, minister Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, en zanger Bennie Jolink, ambassadeur van stichting Varkens in Zicht, gisteren het startschot voor de publiekscampagne Stap in de Stal. Dit gebeurde tijdens de opening van de 10e zichtstal bij Arie-Jan en Yvonne van der Mark in Middenbeemster.

De start van de publiekscampagne Stap in de Stal van stichting Varkens in Zicht is een feit. Vanaf vandaag is op drie landelijke radiozenders (Q-Music / radio Veronica / SkyRadio), gedurende twee weken, de nieuwe radiocommercial van stichting Varkens in Zicht te horen. In de radiocommercial nodigt Bennie Jolink iedereen in Nederland uit een kijkje te nemen bij een varkenshouder. Iedereen kan op elk gewenst moment van de dag gaan kijken hoe varkens leven in de intensieve varkenshouderij, zonder te hoeven omkleden of douchen. Dit kan in de `zichtstallen' van stichting Varkens in Zicht. Zichtstallen zijn kijkruimtes in moderne varkensbedrijven waar bezoekers van dichtbij kunnen zien hoe varkens gehouden worden.

Pre-test radiocommercial
Voorafgaand aan de campagne heeft GfK Panelservices uit Dongen een pretest uitgevoerd van de nieuwe radiocommercial van stichting Varkens in zicht. Uit de pretest komt duidelijk naar voren dat de eenvoudige boodschap van Bennie Jolink zeker opvalt (71%) en als uitnodigend wordt ervaren (55%). Via de campagne wil stichting Varkens in Zicht iedereen laten weten dat je gratis en zonder afspraak bij een varkenshouder in de stal kunt kijken. In de pretest heeft maar liefst 16% van de ondervraagden aangegeven een varkensstal te willen bezoeken. Op een ingeschatte doelgroep van 4.217.000 personen zouden dit maar liefst meer dan 600.000 bezoekers betekenen.

Weekend van het Varken
Uiteraard is het moeilijk te voorspellen of intenties ook omgezet worden in acties. Desalniettemin nodigen wij iedereen die eens een kijkje wil komen nemen van harte uit in een van de zichtstallen. Op zaterdag 26 en zondag 27 mei doen álle zichtstallen van stichting Varkens in Zicht mee aan het Weekend van het Varken. Op beide dagen is de varkenshouder tussen 11.00 en 15.00 uur zelf aanwezig om vragen van bezoekers te beantwoorden. En natuurlijk mag iedereen op eigen houtje lekker rondsnuffelen in de kijkruimte van het varkensbedrijf.

Speciaal voor het Weekend van het Varken zijn er speciale kleurplaten en kunnen bezoekers meedoen aan het vrolijke behendigheidsspel `Snuitschieten'. In sommige zichtstallen worden zelfs nog extra activiteiten georganiseerd, maar dat is niet op elke plek hetzelfde. Op de publiekswebsite www.stapindestal.nl kun je de meest actuele informatie en de invulling van het Weekend van het Varken per zichtlocatie vinden.

Eén ding is zeker: als je het Weekend van het Varken aan je neus voorbij laat gaan, weet je niet wat je mist!

www.stapindestal.nl