Vlaamse Overheid

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van woensdag 16 mei 2007

Fundamentele hervorming financiering hoger onderwijs goedgekeurd

Op voorstel van minister van Onderwijs Frank VANDENBROUCKE heeft de Vlaamse Regering vandaag het voorontwerp van decreet over de financiering van het hoger onderwijs goedgekeurd. De tekst schoeit de financiering van universiteiten en hogescholen op een volledig nieuwe leest: aangepast aan de Bolognahervorming, gericht op resultaten in onderwijs en onderzoek en met oog voor meer én meer diverse studenten. Vandenbroucke: "Gelijke kansen zijn de rode draad, maar dan wel gelijke kansen op topkwaliteit. Want kansen op middelmatigheid zijn geen gelijke kansen."

Het was al langer duidelijk dat er een nieuw systeem voor de financiering van het hoger onderwijs moest komen. Het oude systeem spoorde bijvoorbeeld niet meer met de Bolognahervormingen. Minister Vandenbroucke zag in die noodzakelijke aanpassing een unieke gelegenheid om de financiering grondig te hervormen en veel krachtiger te koppelen aan een aantal beleidsdoelstellingen.

Zo wil hij de universiteiten en de hogescholen aansporen om niet alleen meer studenten aan te trekken, maar ook om meer te investeren in succesvolle studieloopbanen. Bovendien bouwt de minister in het financieringsmodel stimulansen in die de instellingen ertoe moeten aanzetten om ten aanzien van minder vertegenwoordigde groepen in het hoger onderwijs extra inspanningen te leveren. Zo wil hij, na de eerste democratisering van het onderwijs in de jaren '60, een tweede democratiseringsgolf teweegbrengen. Tegelijk verwacht hij van de studenten zelf een duidelijk engagement; daartoe dient de invoering van het leerkrediet. In de nieuwe financiering wordt voor het eerst ook rekening gehouden met de onderzoeksresultaten van de instellingen. Die zullen voortaan mee het bedrag van hun werkingsuitkeringen bepalen.

De nieuwe financiering start op 1 januari 2008 en gaat gepaard met een extra investering in het hoger onderwijs van 40 miljoen euro. Op die manier zal het budget voor hoger onderwijs meer dan 100 miljoen euro hoger liggen dan bij het begin van de regeerperiode. Dat is een stijging met bijna 10 procent.

Deze principiële goedkeuring is het resultaat van een intens voorbereidingsproces. Het voorontwerp van decreet gaat nu voor advies naar de SERV en de VLOR, de koepels van respectievelijk universiteiten, hogescholen en studenten, de onderwijsvakbonden enzovoort. Als vervolgens ook de Raad van State zijn advies heeft uitgebracht, kan het ontwerp voor bespreking en goedkeuring naar het Vlaams Parlement.

In bijlage bij dit bericht wordt de hervorming toegelicht aan de hand van negen vragen.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Dhr. Ward Verhaeghe, woordvoerder van minister Vandenbroucke Tel: 02 552 68 00
GSM: 0476 60 02 15
Email: persdienst.vandenbroucke@vlaanderen.be

Lees meer op: http://publicatie-62.vlaanderen.be/servlet/Satellite?pagename=nieuwsberichten%2FNB_Nieuwsbericht%2FNieuwsbericht&cid=1179288012858