Nationaal Crisis Centrum

18:23 o 16-05-2007

Kookadvies drinkwater Haarlem en omstreken tot minimaal maandag 21 mei

Op dinsdag 14 mei heeft onderzoek uitgewezen dat de E-coli bacterie is aangetroffen in het drinkwater van een distributiestation van PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland in Hoofddorp. Uit voorzorg is per direct een kookadvies afgegeven. Dit geldt voor de gemeenten Aalsmeer, Abbenes, Aerdenhout, Amstelveen landelijk gebied, Badhoevedorp, Bennebroek, Bentveld, Bloemendaal, Boesingherliede, Buitenkaag, Burgerveen, Haarlem, Haarlemmermeer, Haarlemmerliede, Halfweg, Hoofddorp, Kaageiland, Kudelstaart, de Kwakel, Lisserbroek, Nieuw Vennep, Rijsenhout, Schiphol-rijk, Spaarndam, Spaarnwoude, Uithoorn, Vogelenzang, Zandvoort, Zwanenburg en een aantal straten aan de noordgrens van Hillegom tegen Bennebroek aan. Het betreft ook het landelijk gebied rond Amstelveen, maar daarbij gaat het niet om het grondgebied van Ouder-Amstel (Ronde Hoep/Oudekerk aan de Amstel). De E-coli bacterie is een aanwijzing dat het drinkwater mogelijk is besmet met stoffen die gevolgen kunnen hebben voor maag en darmen, zoals buikpijn en diarree. PWN adviseert u het water voor consumptie eerst 2 minuten te koken. Voor douchen, wassen, afwassen etc. kunt u het water gewoon gebruiken.

Scholen, ziekenhuizen, huisartsen verpleeghuizen zijn tijdig geïnformeerd. Voor drinkwater afhankelijke organisaties zijn alternatieve voorzieningen getroffen. Tot op heden zijn geen ernstige ziektegevallen gemeld.

Ondertussen heeft uitgebreid onderzoek aangetoond waar de besmettingsbron zich bevindt. Deze bron is weggenomen, waardoor er geen sprake is van nieuw besmettingsgevaar. Over de oorzaak van de besmetting is op dit moment nog niets bekend. In de tussentijd wordt het leidingnet door PWN doorgespoeld en wordt het drinkwater voortdurend bemonsterd. Op dit moment verwacht PWN dat het drinkwater in de loop van maandag 21 mei weer volledig betrouwbaar zal zijn.

Tot en met maandag adviseert PWN het drinkwater voor consumptie 2 minuten te koken.

Voor actuele informatie en de meest gestelde vragen kunt u terecht op www.crisis.nl, www.pwn.nl. en de websites van de betreffende gemeenten.