Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Arab Film Festival: kwaliteitsfilms stimuleren dialoog tussen Arabisch en Nederlands publiek

Rotterdam, 15 mei 2007 - Het 7e Arab Film Festival gaat binnenkort van start. 25.000 autochtone én Arabische Nederlanders zien de nieuwste en meest bijzondere kwaliteitsfilms uit de Arabische wereld en van Arabische migranten. Op het festival debatteren deskundigen, filmsterren uit onder andere Marokko, Tunesië en Egypte en bezoekers met elkaar over films en actuele maatschappelijke thema's die binnen de Arabische gemeenschap in Nederland een rol spelen. De beste films in vier competitiecategorieën winnen een Gouden Havik, er is een feestelijke aankleding met Arabische muziek en er zijn lezingen en filmworkshops. Verschillende onderdelen waaronder het hoofdfestival De Week van de Havik vinden plaats in Rotterdam. Het onderdeel de Caravan of the Euro-Arab Cinema reist als minifestival vanuit Rotterdam door naar Utrecht, Den Haag, Dordrecht, Zoetermeer, Delft en Amsterdam.

Film- en discussiethema's

Het Arab Film Festival is behalve een groot cultureel feest een gelegenheid waar Arabisch en Nederlands publiek samenkomt, elkaar ontmoet en de discussie met elkaar aangaat. Ook buiten het festival zorgt dit voor meer onderling begrip tussen Arabische en autochtone Nederlanders, net zoals de films die een weerspiegeling zijn van de huidige Arabische cultuur. De themaprogramma's van dit jaar zijn: Gecensureerde films in de Arabische Wereld, De Arabische visie op de Nederlandse cinema, De spanningen tussen Amerika en Irak, De Arabisch-Europese coproductie en Televisie en de Cinema.

Data en locaties

Het Arab Film Festival begint van 15 mei t/m 30 juni met de Wijkeditie in de Rotterdamse deelgemeenten Noord, Feijenoord, Delfshaven, Charlois en Centrum in buurthuizen en bij zelforganisaties. Op 27 mei staat het festival met de filmtent Cinema Dunya op het Rotterdamse Dunya Festival in het Euromastpark. Van 13 tot en met 17 juni vindt het Rotterdamse hoofdfestival De Week van de Havik plaats in Cinerama en Arminius. Vanaf 7 september trekt het rondreizende Euro-Arabische filmprogramma Caravan of the Euro-Arab Cinema door Rotterdam (7-28 sept in Arminius, Zaal de Unie, Ro Theater), Utrecht (13-16 sept in Louis Hartlooper Complex), Den Haag (20-25 sept in Filmhuis), Dordrecht (21-23 sept in Filmhuis), Zoetermeer (26-28 sept in Filmhuis), Delft (27-29 sept in Filmhuis) en Amsterdam (22-25 nov in Kriterion). Van 20 augustus t/m 30 november is in de wijken van Rotterdam ook een Avondprogramma van het Arab Film Festival. Voorstellingen van de Wijkeditie, Cinema Dunya en het Avondprogramma zijn gratis toegankelijk. Caravan: ¤5,-/gratis. Week van de Havik: ¤6,-, met korting: ¤5,-. Meer informatie: www.arabfilmfestival.nl.