Gemeente Den Haag

Datum
16 mei 2007



College akkoord over verkeerscirculatieplan

Een deel van het Spui en de Grote Marktstraat worden autovrij en er worden maatregelen genomen om het verkeer op de CentrumRing beter te laten doorstromen. Dat heeft het Haagse college van Burgemeester en Wethouders aan de raad voorgesteld. Het doel van deze maatregelen is het doorgaande verkeer te weren waardoor de binnenstad autoluw wordt. Er zijn plannen voor extra fietsvoorzieningen en een Park & Ride voorziening in Hoornwijck. Ook worden de mogelijkheden van flankerende maatregelen nader onderzocht, zoals bijvoorbeeld uitbreiding van het openbaar vervoer en transferia.

Het Verkeerscirculatieplan Centrumgebied (VCP) is een combinatie van maatregelen voor een bereikbare binnenstad waar de verblijfskwaliteit en de luchtkwaliteit verbetert en ruimte is voor economische ontwikkeling. Wethouder Peter Smit van Verkeer is tevreden met het nieuwe plan. "Ik zie nu echt kansen voor ontwikkelingen in de binnenstad, zonder negatieve economische effecten voor de andere buurten zoals bijvoorbeeld de Zeeheldenbuurt."

De Veerkaden worden ontlast zodat de luchtkwaliteit kan verbeteren. Om dit te bereiken wordt het doorgaand verkeer van en naar de Utrechtsebaan beperkt door de Lutherse Burgwal vanaf de Grote Markt af te sluiten. Om overbelasting van de Mauritskade te voorkomen worden daar ook maatregelen genomen. De bereikbaarheid wordt behouden door éénrichtingsverkeer op een deel van de Elandstraat met tegenovergesteld op (het korte deel van) de Noordwal het bestaande éénrichtingsverkeer. Nood- en hulpdiensten ondervinden door dit plan geen vertraging in vergelijking met de huidige situatie.

Bij het oorspronkelijke VCP was er kritiek op te verwachten negatieve economische effecten, omrijdafstanden en de milieukwaliteit op de CentrumRing. Tijdens de verlengde inspraak ging de voorkeur vooral uit naar de variant CityRing aangevuld met een oplossing voor het probleem van de luchtkwaliteit op de Veerkades. Met deze voorkeur is rekening gehouden door de maatregelen te combineren.

Het raadsvoorstel wordt na behandeling door de commissie Verkeer, Milieu en Leefomgeving behandeld in de gemeenteraad. Naar verwachting staat het VCP half juni op de agenda van de raad.

Voor nadere informatie (uitsluitend voor de redactie): Directe Voorlichting en Externe Betrekkingen: Geertje Janssen, tel. 070 - 353 5085 of 06 - 5244 3669

Bijlage: kaart

GJ/CL/07/105