Vlaamse Overheid

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van woensdag 16 mei 2007

Ecologiesteun stimuleert toptechnologie

De Vlaamse Regering heeft vandaag op voorstel van Vlaams minister van Economie Fientje MOERMAN de hervorming van de ecologiesteun definitief goedgekeurd. De ecologiesteun wordt omgevormd tot een call-systeem dat ondernemingen stimuleert om te investeren in ecologische en energiezuinige technologieën die verder gaan dan de geldende Europese of Vlaamse normen.

De huidige ecologiesteunregeling is een open systeem met een gesloten budget. Dit wil zeggen dat elk dossier dat voldoet aan de wettelijke vereisten principieel in aanmerking komt voor een premie. Toch kan het vast budget dat daartegenover in de begroting staat, niet overschreden worden. Gevolg is dat, van zodra de beschikbare enveloppe is opgebruikt, de aanvragen zich opstapelen en de bedrijven moeten wachten op behandeling, met de gebruikelijke vertragingen en rechtsonzekerheid tot gevolg.

"Bedrijven hebben behoefte aan rechtszekerheid en duidelijkheid", zegt minister Moerman. "Daarom heeft de Vlaamse Regering beslist om af te stappen van het open-vraag systeem en over te gaan naar een call-systeem. De ecologiesteun wordt niet afgeschaft of verminderd. Alleen de manier van aanvragen en toewijzen wordt anders. Het call-systeem zorgt voor rechtszekerheid. Wie een dossier indient weet zeer snel of het in aanmerking komt voor een subsidie en krijgt die subsidie onmiddellijk uitgekeerd. De "call" heeft vooral ook een beleidsmatig voordeel: het zorgt ervoor dat we focussen op toptechnologie. Het call-systeem beloont alleen uitstekende projecten die gebruik maken van de beste en nieuwste technologie en die toelaten beter te presteren dan de geldende Europese of Vlaamse normen. Op die manier stimuleer je ook innovatie en onderzoek en ontwikkeling", aldus minister Moerman.

De technologieën worden op een objectieve, wetenschappelijke basis geïdentificeerd en opgenomen in een limitatieve technologieënlijst. Enkel de technologieën die voorkomen op deze lijst komen voor ecologiesteun in aanmerking.

De Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) en het Vlaams Energieagentschap kennen aan alle technologieën die op de lijst voorkomen een performantiefactor toe. Die drukt de milieuvriendelijkheid of de energie-efficiëntie van elke technologie uit. In het call-systeem worden de ingediende steunaanvragen met de grootste performantiefactor het hoogst geklasseerd. Zij komen dus eerst voor ecologiesteun in aanmerking.

Het nieuwe besluit sluit ook een aantal misbruiken uit die onder de bestaande ecologiesteunregeling bestonden. Investeringen van ondernemingen bij derden komen niet in aanmerking voor ecologiesteun, omdat zij buiten de grenzen gaan van de Europese kaderregeling voor milieusteun en van het decreet Economisch ondersteuningsbeleid. Dergelijke constructies beantwoorden immers niet aan de geest van de regelgeving, die ondernemingen ertoe wil aanzetten hun eigen productie-apparaat te "verduurzamen" door te investeren in de meest performante milieu- of energietechnologieën.

De nieuwe regeling zal toegankelijk zijn via een eenvoudige en klantvriendelijke internetapplicatie. De Vlaamse Regering doet drie keer per jaar een oproep aan de bedrijven. De eerste call wordt in de tweede helft van 2007 gelanceerd.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Dhr. Frank Beckx, woordvoerder van minister Moerman Tel: 02 552 61 10
GSM: 0476 80 94 74
Email: persdienst.moerman@vlaanderen.be

Lees meer op: http://publicatie-62.vlaanderen.be/servlet/Satellite?pagename=nieuwsberichten%2FNB_Nieuwsbericht%2FNieuwsbericht&cid=1179288013124