Nieuw-Vlaamse Alliantie


Jeugdlogies op platteland niet meer zonevreemd (16/05/07)

De Vlaamse regering keurde vandaag het functiewijzigingsbesluit goed waardoor jeugdlogies in bestaande gebouwen op het platteland voortaan niet meer per definitie zonevreemd zijn. Jeugdlogies is met andere woorden voortaan een van de toegelaten functies op het platteland. De verblijven kunnen nu dus een stedenbouwkundige vergunning aanvragen. Dit betekent ook dat ze aanpassingswerken kunnen doen en hiervoor recht hebben op subsidies van Toerisme Vlaanderen. Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois bracht de bal voor dit dossier aan het rollen en is erg tevreden over de beslissing.

Mijn grootste zorg daarbij was dat er duizenden kinderen en jongeren op kamp gaan in mogelijk onveilige, verouderde lokalen waarin structurele verbeteringswerken wettelijk onmogelijk zijn, aldus minister Bourgeois. Ik heb voor 2007 3,9 miljoen euro uitgetrokken om jeugdverblijven in Vlaanderen veilig, hygiënisch en desgewenst comfortabeler te maken. Maar ik mag natuurlijk geen belastinggeld stoppen in bouwwerken die illegaal zijn.

Vlaanderen heeft vandaag een erg divers aanbod aan jeugdverblijven: van heel goedkope, primitieve kamphuizen in groene gebieden, over eenvoudige kampeercentra tot perfect uitgeruste vormingscentra. Nieuwbouwverblijven kunnen vandaag enkel worden opgetrokken in woon- en (verblijfs)recreatiegebied. De meest gegeerde locaties zijn echter vanzelfsprekend kamphuizen op het platteland, midden in het groen. Van de 376 erkende jeugdverblijfscentra liggen er vandaag slecht 203 in de toegelaten planologische zone. Ruim 45% is dus zonevreemd. Tweederde daarvan ligt in landbouwgebied.

Dankzij het functiewijzigingsbesluit kunnen jeugdlogies in bestaande gebouwen met een landbouwfunctie nu een vergunning aanvragen en de nodige brandveiligheids- en kwaliteitswerken uitvoeren.

Naast het jeugdtoerisme krijgt ook het plattelandstoerisme extra mogelijkheden. De Vlaamse regering besliste vandaag dat plattelandslogies voortaan tot 8 verblijfsgelegenheden (kamers, studios, chalets, appartementen ) mogen uitbaten, tot maximum 32 bedden. Dankzij de uitbreiding wordt het uitbaten van plattelandslogies rendabel. Onze toeristische sector is in de eerste plaats een belangrijke economische sector die we alle kansen moeten geven. Zeker op het platteland is een economische hefboom vaak erg welkom, aldus minister Bourgeois.

Auteur:
vlaams minister van Toerisme
Geert Bourgeois

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02 552 70 08
E-post: persdienst.bourgeois@vlaanderen.be
Url: www.n-va.be