Gemeente Vlieland

Rijkswaterstaat pakt steile geulwand bij Vlieland zo snel mogelijk aan


Rijkswaterstaat heeft deze week besloten om de steile wand van de geul aan de zuidoostkant van Vlieland zo snel mogelijk aan te pakken. Deze geul ligt direct ten zuiden van het dorp Oost-Vlieland en is inmiddels zo dicht onder het eiland gekropen, dat er een kleine kans bestaat op het verschuiven van de wadplaat. Die kans ontstaat door een relatief diepe geul, met een steile wand zon 50 meter van het eiland in combinatie met een niet geheel stabiele wadplaat.

Hoe groot die verzakking zal zijn en welk gebied dat precies betreft, is niet goed aan te geven. In extreemste geval kan ook een deel van de dijk verschuiven. Om alle risicos uit te sluiten heeft Rijkswaterstaat in overleg met de gemeente Vlieland daarom besloten om een tijdelijk droogval-, anker- en wadloopverbod af te kondigen voor een klein deel van de wadden direct ten zuiden van het dorp Oost-Vlieland. Dit verbod geldt vanaf morgen, donderdag 17 mei 2007, totdat de herstelmaatregelen zijn uitgevoerd.

Bovendien worden bewoners en toeristen op dat dijkvak door borden er op gewezen dat er een kleine kans bestaat dat de grond langs de kust (lengte zon 300 meter) kan verschuiven. Het betreden van deel van de dijk is dan ook op eigen risico.
Er is besloten om dit nu te doen omdat de belangrijkste oorzaak van een mogelijke verschuiving een extra laagwater is. Het eerstvolgende extra laagwater is komende vrijdag 18 mei. Rijkswaterstaat bereidt inmiddels een spoedige herstelmaatregel voor. Deze reparatie moet in ieder geval voor het nieuwe stormseizoen klaar zijn. Mocht een verschuiving de dijk aantasten, dan kan Rijkswaterstaat snel noodreparaties verrichten en is er geen onaanvaardbaar overstromingsgevaar.

Op woensdag 23 mei is er een informatiebijeenkomst voor bewoners in Hotel Bruin, aanvang 20.00 uur.