Vlaamse Overheid

Kortbestek van de Vlaamse overheid van woensdag 16 mei 2007

Beslissingen van de Vlaamse Regering

Op voorstel van minister-president Yves Leterme, vice-minister-president Fientje Moerman, minister Geert Bourgeois en minister Kris Peeters

Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet dat instemt met het Internationaal Verdrag over Plantgenetische Hulpbronnen voor Voeding en Landbouw, ondertekend in Rome op 6 juni 2002. Het Verdrag beoogt de meest belangrijke voedings- en voedergewassen en de hiermee verbonden globale voedselzekerheid, te beschermen. Daarnaast poogt het het behoud en het duurzaam gebruik van genetische bronnen voor de voeding en de landbouw te vrijwaren en de billijke verdeling van de winsten die uit hun gebruik voortvloeien, te waarborgen. Tot slot voorziet het in de uitwerking van een globaal, multilateraal systeem voor de uitwisseling van informatie en technologie, in het bijzonder met landen in een overgangs- of ontwikkelingsfase. Het ontwerp van instemmingsdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister-president Yves Leterme, minister Geert Bourgeois en minister Kris Peeters

Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet dat instemt met de herziene tekst van het Internationaal Verdrag voor de bescherming van planten, opgemaakt in Rome op 17 november 1997. Het doel van het Verdrag is de invoering van gemeenschappelijke en doeltreffende internationale maatregelen die het binnendringen en het verspreiden van organismen, die schadelijk zijn voor planten en plantaardige producten, moeten voorkomen en die maatregelen ter bestrijding moeten bevorderen. Het ontwerp van instemmingsdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van 02 Fientje Moerman

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de ondersteuning van i-City door de toekenning van een een overbruggingsfinanciering van maximaal vier miljoen euro voor het begrotingsjaar 2007. De derde, vierde en vijfde schijf kunnen wel pas worden uitbetaald nadat I-City vzw een afdoende antwoord heeft geformuleerd op de vragen over de overeenkomst met City Live nv. De globale doelstelling van de vzw i-City is een onderzoeksfacilitator te zijn waarbinnen draadloze (breedband) ICT-toepassingen en projecten, toegespitst op stedelijk gebruik, kunnen worden uitgetest. Hiertoe wordt een proeftuin gebouwd in de steden Hasselt en Leuven, waar enerzijds een draadloze stedelijke infrastructuur wordt gerealiseerd en waar anderzijds testgebruikers op dagelijkse basis de applicaties uittesten en evalueren. Binnen i-City wordt deze proeftuin het 'Living Lab' genoemd.

Op voorstel van 02 Fientje Moerman

Na asvies van de SERV, de MiNa-raad en de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het besluit van 1 oktober 2004 tot toekenning van steun aan ondernemingen voor ecologie-investeringen in het Vlaamse Gewest. De wijzigingen zijn ingegeven door de behoefte aan een vereenvoudiging en de noodzaak tot een heroriëntering van de steunmaatregelen voor ecologie.

Op voorstel van 02 Fientje Moerman

Op 1 september 2006 besliste de Vlaamse Regering om steun toe te kennen aan ondernemingen voor ecologie-investeringen in het Vlaamse Gewest. Deze ecologiesteunregeling wordt budgettair sluitend gemaakt door te werken met een gesloten budgetenveloppe en een call met wedstrijdformule. De budgetenveloppe zal via een wedstrijdformule met een oproep worden verdeeld over de investeringsprojecten, te beginnen met de best gerangschikte, tot uitputting van de enveloppe. De minister van Economie zal maximum drie calls per jaar doen en deze zullen gelijktijdig met calls 'groeipremie' lopen. Een recall is niet mogelijk. Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering deze beslissing nu definitief goed.

Op voorstel van 02 Fientje Moerman

Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het besluit over de subsidiëring van (strategische) bedrijventerreinen. Bedoeling is de (her)aanleg van nog meer kwaliteitsvolle bedrijventerreinen te stimuleren.

Op voorstel van 02 Fientje Moerman

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan het operationeel EFRO-programma 2007-2013 in het kader van doelstelling 2 van de Europese Structuurfondsen 'Regionaal concurrentievermogen en werkgelegenheid'. Ze keurt meteen de uitbreiding goed van het personeelsbestand van het Agentschap Economie en de cofinanciering van de technische bijstand van het Operationeel Programma en van de personeelsbezetting van de grootstedelijke contactpunten uit het Hermesfonds voor een bedrag van 5,78 miljoen euro.

Op voorstel van 03 Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering staat, met ingang van 1 september 2007, vervroegd pensioen toe aan Edouard Verschueren, algemeen directeur 'functionele ondersteuning' bij de VDAB.

Op voorstel van 03 Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering zet het licht prinicipieel op groen voor het voorontwerp van decreet over de financiering van de werking van de hogescholen en de universiteiten. Zij neemt kennis van het voorlopige rapport over de databank hoger onderwijs en zal hierover verder beslissen ter gelegenheid van de tweede principiële goedkeuring. Het voorontwerp van decreet wordt voor advies voorgelegd aan de VlOR, de SERV, de VVS, de VLIR, de VLHORA en de Vlaamse Raad voor Wetenschapsbeleid.

Op voorstel van 03 Frank Vandenbroucke

Zowel voor het basisonderwijs als voor het secundair onderwijs bestaat er een besluit op de controle op de inschrijvingen van leerlingen. Deze besluiten regelen drie aspecten die met de leerplicht te maken hebben: de procedure leerplichtcontrole, de gewettigde afwezigheden en het huisonderwijs. De Vlaamse Regering wijzigt nu principieel die twee besluiten. Het gaat om inhoudelijke aanpassingen die voortvloeien uit het actieplan 'Een sluitende aanpak voor spijbelen en schoolverzuim'. Daarnaast worden enkele technische aanpassingen doorgevoerd ten gevolge van de bestuurlijke vernieuwing. Het wijzigingsbesluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van 03 Frank Vandenbroucke

Begin maart vorig jaar gaf de Vlaamse Regering haar goedkeuring aan een investeringsoperatie in scholen voor technologie en industriële technieken voor het schooljaar 2005-2006. Deze operatie had tot doel de technologische achterstand in scholen deels weg te werken. De Vlaamse Regering beslist nu, na advies van de Raad van State, definitief om deze investeringsoperatie voor enkele jaren verder te zetten, zodat op technologisch vlak een nauwe aansluiting met het bedrijfsleven kan worden gerealiseerd. De scholen kunnen de middelen uit deze operatie enkel aanwenden voor de aankoop van nieuwe uitrustingsgoederen of voor de beveiliging van bestaande uitrustingsgoederen. Het besluit bepaalt de elementen waaraan het investeringsplan moet voldoen en de criteria die de beoordelingscommissie zal hanteren bij de evaluatie van de plannen.

Op voorstel van 03 Frank Vandenbroucke

Na advies van de VlOR legt de Vlaamse Regering opnieuw principieel de indienings- en adviseringsprocedure vast voor nieuwe structuuronderdelen in het voltijds secundair onderwijs. Het besluit gaat nu voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van 03 Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering verleent aan een reeks instellingen voor voltijds secundair onderwijs toelating voor de programmatie van specifieke structuuronderdelen, nieuwe studiegebieden of nieuwe structuuronderdelen.

Op voorstel van 03 Frank Vandenbroucke

Aansluitend op een negatief advies van de inspectie onderwijs werd voor de Vrije Technische Scholen in Sint-Niklaas een paritair college van onderwijsinspecteurs samengesteld. De Vlaamse Regering keurt nu een besluit goed dat uitvoering geeft aan het advies van dit college, met name de opheffing van de subsidiëring met behoud van de erkenning van de opleidingen en de structuuronderdelen van de vestigingsplaats VTS1, Onze-Lieve-Vrouweplein 6 in Sint-Niklaas. De subsidiëring voor alle opleidingen van het Centrum voor Deeltijds Onderwijs wordt opgeheven met ingang van 1 september 2007 en de subsidiëring voor de betrokken structuuronderdelen van het voltijds secundair onderwijs wordt opgeheven met ingang van 1 september 2008. Hierdoor heeft de school nog een volledig schooljaar om de leerlingen van het voltijds secundair onderwijs les te laten volgen in een nieuwe locatie of in vernieuwde gebouwen.

Op voorstel van 03 Frank Vandenbroucke

Op 1 september 2006 startten vijftien projecten Brede School die lopen over drie schooljaren. De Vlaamse Regering kent nu 250.000 euro subsidie toe voor het begrotingsjaar 2007. Het project 'Brede School' is gericht op de brede ontwikkeling van kinderen en jongeren. Willen kinderen en jongeren in de maatschappij niet aan de zijlijn komen te staan, dan moeten ze over een aantal competenties beschikken. Een Brede School stimuleert net de ontwikkeling van die competenties die nodig zijn om te participeren in een pluriforme maatschappij.

Op voorstel van 03 Frank Vandenbroucke

Naar aanleiding van een aantal nieuwe bepalingen in verband met loopbaanonderbreking wijzigt de Vlaamse Regering principieel het besluit over de onderbreking van de beroepsloopbaan van de personeelsleden van het onderwijs en de psycho-medische-sociale centra. Naast de uitvoeringen van de bepalingen in CAO VIII bevat het wijzigingsbesluit ook enkele technische aanpassingen. Het wijzigingsbesluit wordt nog geagendeerd voor onderhandelingen met alle representatieve vakorganisaties, daarna gaat het voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke, minister Inge Vervotte, minister Geert Bourgeois en minister Marino Keulen

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet dat instemt met het Verdrag van de Raad van Europa over de Strijd tegen Mensenhandel, opgemaakt in Warschau op 16 mei 2005. Het verdrag heeft tot doel mensenhandel te voorkomen en te bestrijden, de mensenrechten van slachtoffers van mensenhandel te beschermen en een volledig kader voor de bescherming van en bijstand aan slachtoffers en getuigen uit te werken. Het moet ook zorgen voor doeltreffende onderzoeken naar en vervolging van de strafbare feiten en de bevordering van de internationale samenwerking ter bestrijding van mensenhandel. Het voorontwerp van instemmingsdecreet wordt voor advies ingediend bij de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke en minister Geert Bourgeois

Door de pensionering van Edouard Verschueren, met ingang van 1 september 2007, komt de functie van algemeen directeur 'functionele ondersteuning' bij de VDAB vrij. Om de continuïteit op het vlak van de leiding en aansturing van de afdeling 'functionele ondersteuning' (MOD) blijvend te waarborgen, keurt de Vlaamse Regering de selectieprocedure voor deze functie goed.

Op voorstel van minister Inge Vervotte en minister Kathleen Van Brempt

Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het besluit over de toekenning van dienstencheques voor kinderopvang. Een werkend eenoudergezin met kinderlast jonger dan vier jaar krijgt recht op dienstencheques voor kinderopvang.

Op voorstel van 05 Dirk Van Mechelen

Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) 'Historisch gegroeid bedrijf Belgomilk in Langemark-Poelkapelle'.

Op voorstel van 05 Dirk Van Mechelen

De Vlaamse Regering wijzigt principieel het besluit dat de toelaatbare functiewijzigingen bepaalt voor gebouwen, gelegen buiten de geëigende bestemmingszone. Het besluit betreft vooral plattelands- en jeugdlogies. Over dit wijzigingsbesluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van 05 Dirk Van Mechelen

De Vlaamse Regering draagt drie bestuurders voor bij de nv Blairon in Turnhout met het oog op hun benoeming door de algemene vergadering.

Op voorstel van minister Dirk Van Mechelen, minister Kris Peeters en minister Kathleen Van Brempt

De Vlaamse Regering gelast haar vertegenwoordiger in de algemene vergadering van de nv Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM) om op de buitengewone algemene vergadering een aantal beslissingen goed te keuren. Het gaat onder meer om een kapitaalsverhoging, een aanpassing van de statuten en een benoeming van de commissaris voor de controle van de (geconsolideerde) jaarrekening voor een termijn van drie controlejaren. Dezelfde vertegenwoordiger wordt gelast om op de volgende gewone algemene vergadering Bart Van Camp te benoemen als vervanger van Sofie Luyten en de delegatie aan de algemene manager van BAM voor gerechtelijke procedures goed te keuren. De drie voogdijministers worden gemachtigd desbetreffend een vrijwaringsovereenkomst met de bestuurders af te sluiten.

Op voorstel van 06 Bert Anciaux

De Vlaamse Regering kent een impulssubsidie van 500.000 euro toe aan het Museum voor Hedendaagse Kunst Antwerpen vzw voor haar werking in 2007.

Op voorstel van 06 Bert Anciaux

In het kader van de subsidiëring van een aantal sociaal-artistieke projecten beslist de Vlaamse Regering tot herverdeling van een aantal kredieten.

Op voorstel van 06 Bert Anciaux

De Vlaamse Regering keurt principieel het uitvoeringsbesluit goed bij het Decreet over het statuut van de sportschutter. Door het van kracht worden van de Wapenwet van 8 juni 2006 kan sportschieten met vergunningsplichtige wapens alleen nog beoefend worden door sportschutters die in het bezit zijn van een sportschutterslicentie, afgeleverd door of namens de gemeenschappen. Het uitvoeringsbesluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van 07 Geert Bourgeois

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het subsidiebesluit voor projecten voor ontwikkelingseducatie. Het besluit wordt in overeenstemming gebracht met de wijzigingen als gevolg van Beter Bestuurlijk Beleid. Daarnaast worden de regeling voor actualiteitsprojecten en de mogelijkheid tot het verkrijgen van een extra subsidie voor het onderschrijven van het prioritaire thema opgeheven. Tot slot wordt de aanvraagprocedure voor de subsidies hervormd.

Op voorstel van 07 Geert Bourgeois

De verbetering van de wetgevingskwaliteit in Vlaanderen wordt op dit moment bewaakt door twee structurele instrumenten: de reguleringsimpactanalyse en de compensatieregel voor administratieve lasten. Beide werden op 1 januari 2005 ingevoerd. In de beleidsbrief 2007 komen twee bijkomende structurele maatregelen aan bod: de regelgevingsagenda en de Cellen Wetskwaliteit. De regelgevingsagenda is een publiek beschikbare lijst van de geplande nieuwe regelgeving of aanpassingen aan bestaande regelgeving die regelmatig wordt geactualiseerd. De Vlaamse Regering keurt nu de invoering van de regelgevingsagenda goed en operationaliseert de Cellen Wetskwaliteit. Die moeten de expertise op het vlak van het schrijven van regelgeving binnen de Vlaamse overheid centraliseren.

Op voorstel van 07 Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering keurde medio oktober vorig jaar definitief een ontwerpdecreet goed over het statuut van reisbureaus. Het decreet werd begin maart van dit jaar bekrachtigd. De nieuwe regelgeving heeft als doelstelling ervoor te zorgen dat al wie actief is op de reismarkt moet voldoen aan een aantal kwaliteitsnormen. De belangrijkste aanvullingen betreffen: een uitbreiding van het toepassingsgebied, er is duidelijk aangegeven wie vrijgesteld is van de vergunningsplicht, de kwaliteitsvoorwaarden worden uitgebreid en aangepast aan de actuele situatie, de invoering van administratieve sancties en de mogelijkheid tot onmiddellijke stopzetting van onvergunde exploitaties. Nu keurt de Vlaamse Regering principieel het uitvoeringsbesluit bij dit decreet goed. Hierover wordt advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van 07 Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering stelt principieel de datum van inwerkingtreding vast van het besluit van 29 april 2005 dat de aanstelling regelt van de bedienaars der erediensten en moreel consulenten bij sommige diensten van de Vlaamse overheid. Het besluit en het daaraan verbonden decreet treden in werking op 1 augustus 2007. Het inwerkingtredingsbesluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van 08 Kris Peeters

Na advies van de SERV, de MiNa-raad en de Raad van State keurt de Vlaamse Regering het Samenwerkingakkoord met de federale overheid en de gewesten goed over de uitvoering van sommige bepalingen van het Protocol van Kyoto. Ze hecht meteen ook haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet dat instemt met dit Samenwerkingsakkoord. Het wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van 10 Kathleen Van Brempt

De Vlaamse Regering stemt in met het wetsontwerp dat het Verdrag goedkeurt over een Europees voertuig- en rijbewijsinformatiesysteem (EUCARIS). Het wetsontwerp heeft als doel het opzetten en gebruiken van een systeem voor uitwisseling van voertuiggegevens tussen de verschillende landen die het verdrag hebben ondertekend.

Lees meer op: http://publicatie-62.vlaanderen.be/servlet/Satellite?NB_Registratiepersoonid=10446&pagename=nieuwsberichten%2FNB_KortBestek%2FKortbestek&cid=1179115210658