Ecofys

PERSBERICHT - 16 MEI 2007

Econcern: vijfvoudige omzetgroei in 2006 naar ¤240 miljoen Winst toegenomen tot ¤43,5 miljoen.

UTRECHT, 16 MEI 2007 - Econcern maakte vandaag bekend dat haar omzet en winst over 2006 met een factor vijf zijn gegroeid (omzet ¤240 miljoen). Als bij de winst een bijzondere bate van ¤10 miljoen wordt gerekend, is deze zelfs met een factor 6,5 gegroeid naar ¤43,5 miljoen. Tevens breidde Econcern haar internationale netwerk uit naar 28 kantoren in 14 landen. Het hoofdkantoor bevindt zich in Utrecht.
Verwachtingen voor 2007
Omdat de markt voor duurzame energie sterk blijft groeien, verwacht Econcern in 2007 de omzet te verdubbelen naar ¤500 miljoen met 11% winst na belastingen. De groei van de duurzame energiemarkt wordt ondersteund door venture capital en private equity investeringen in duurzame energie. In totaal bedroegen deze equity investeringen in de duurzame energiemarkt in 2006 zo'n ¤5 miljard. De verwachting is dat deze investeringen alleen maar zullen toenemen. Ook grote banken hebben al aangekondigd miljardeninvesteringen te willen doen in duurzame energieprojecten.
Econcern sloot onlangs een overeenkomst met twee institutionele investeerders, over het speciaal voor Econcern opgezette Ampère Fonds. Dit fonds creëert een structurele basis voor het financieren van grotere wind- en biomassaprojecten. Het gaat daarbij niet alleen om de projectfinanciering (equity en mezzanine), maar ook om de financiering van ontwikkelkosten. De twee investeerders leggen 60% in op een totaal van ¤425 miljoen voor het hele fonds. Verwacht wordt dat het Ampère Fonds in het tweede kwartaal van 2007 volledig operationeel is. In 2006 is de wereldwijde markt voor duurzame energie opnieuw sterk gegroeid in alle sectoren. Wind- en zonne-energie groeiden respectievelijk 32% en 40% en de biobrandstofproductie steeg met 31%. Econcern's bestuursvoorzitter Ad van Wijk: "Als we de groei van de duurzame energiemarkt in 2006 met 2005 vergelijken, dan ben ik er trots op te zien dat Econcern nog veel sneller groeit dan de markt. En dat blijft zo. Voor 2007 wordt een groei van de markt verwacht van tussen de 30 en 40%. Maar Econcern verwacht dit jaar te groeien met 100%.".Wind - snelle groei van 2006 blijft In 2006 werd wereldwijd 15.200 MW windcapaciteit geïnstalleerd. Meer dan 10% van alle nieuw geïnstalleerde capaciteit voor het opwekken van stroom wordt gerealiseerd door windturbines Dankzij de aquisitie van projecten zoals WinWind, Breeze, Terra Nova en Energy Investment Holding heeft Evelop, onderdeel van de Econcern groep, nu een portfolio van ongeveer 1000 MW wind onshore en 2200 MW wind offshore. In maart 2008 wordt op de Noordzee het 120 MW windpark Q7 in gebruik genomen. Q7 is het eerste offshore windpark dat is gefinancierd via een non-recourse lening. Het voorziet ongeveer 125.000 huishoudens van elektriciteit. Scira, in het Wash-gebied bij Sheringham (binnen de Britse '12-mile'-zone) krijgt een capaciteit van 315 MW. Definitieve toestemming en financiering is in 2007 te verwachten. Dan is er ook nog Belwind, een 330 MW offshore windpark op de BlighBank (40 km uit de kust van Zeebrugge in België. Exclusiviteit is gegund en er is een offerte aangevraagd voor de netaansluiting. Econcern verwacht de definitieve vergunningen eind 2007 te hebben ontvangen.
Van Wijk: "Veel verbeteringen en vernieuwingen in technologie, systemen en financiële structuur zijn nodig om deze windenergiecapaciteit te kunnen realiseren en zo de markt verder te kunnen laten groeien. Econcern is betrokken bij het DarwinD initiatief, dat bezig is een nieuwe direct drive offshore windturbine van 4,7MW te ontwikkelen."
Solar - verhitte markt beïnvloed door schaarste van grondstoffen De explosieve groei van de wereldwijde duurzame energiemarkt heeft geleid tot schaarste van grondstoffen. Vooral silicium, de grondstof voor zonnecellen, is heel duur en zal dat voorlopig ook blijven.
Van Wijk: "Om voor de komende tijd ons eigen aandeel in de zonne-energiemarkt veilig te stellen, participeren we in verschillende bedrijven en initiatieven, zoals Ubbink voor zonne-energie modules, Solland met wie we ons contract voor zonnecellen tot 10 jaar hebben verlengd en het initiatief Silicium de Provence (Silpro). Silpro is een fabriek (in ontwikkeling) in de Provence in Frankrijk die hoogwaardig silicium gaat produceren tegen concurrerende prijzen. De start van productie wordt verwacht in 2009.".De groei van Econcern's zonnesystemen en -installaties in 2006 kwam voornamelijk voort uit grote projecten in Spanje. Deze projecten worden uitgevoerd door Ecostream, onderdeel van de Econcern groep. Voorbeelden zijn: Don Benito in Extremadura, een 2 MW solar tracker system dat in de zomer van 2006 is geïnstalleerd en Huelva in Andalusië, waar een 2.1 MW installatie - verspreid over drie locaties - werd gerealiseerd. Ecostream is daarnaast gestart met de bouw van 's werelds grootste zonnesysteem (14MW) bij Lobosillo in Murcia.
Een andere grote bijdrage aan Econcern's zonne-energie portfolio wordt geleverd door de Duitse markt. Bijvoorbeeld in Heretsried, Bavaria waar een 2MW zonnepark in drie maanden werd gerealiseerd. Hoewel de resultaten vooral werden bepaald door de grotere systemen, heeft zonne- energie een sterk groeipotentieel behouden voor kleinschalige, in gebouwen geïntegreerde, oplossingen. In België heeft Ecostream een zonne-energiesysteem ontwikkeld voor woonhuizen. Daarnaast is het Wonen++ concept in Nederland geïntroduceerd en is de productie van de eerste 2.000 Solar Water Heaters met innovatief geïntegreerde collectoren en opslag gestart. Airco - koel water, slimme technologie
Evelop werkt hard aan het Sea Water Air Condition (SWAC) project in het Caribisch gebied. SWAC is een duurzaam energiesysteem dat water van 6º C (uit de diepte van de oceaan) als koelwater gebruikt voor airconditioning in gebouwen. Het SWAC-systeem op Curaçao zal in 2008 in gebruik worden genomen. Gelijksoortige projecten staan gepland voor China en het Middellandse Zeegebied. Bio - slimme technologie, goede business
In juni 2006 is Econcern gestart met de productie van biobrandstoffen. Samen met drie partners heeft Econcern een bestaande methanolfabriek in Delfzijl overgenomen om, via een nieuw gepatenteerde technologie, met glycerine als grondstof, bio-methanol te kunnen produceren. Daarbij heeft Econcern een 25% aandeel in de fabriek doorverkocht aan Teijin. Emissierechten - voorbereiden op de toekomst
Het verhandelen van emissierechten in Europa is met 211% toegenomen van 263 naar 818 miljoen ton. Om Econcern's positie in de emissiehandel te versterken is OneCarbon opgericht om zelf emissierechten te creëren (door projecten te ontwikkelen die deze voortbrengen).