Gemeente Reiderland



EHBO-Beerta ontvangt defibrillator van Gemeente Reiderland

Op woensdag 16 mei j.l. heeft wethouder Hendrik van der Ham van de gemeente Reiderland, een defibrillator (AED) overhandigd aan de EHBO vereniging Beerta.

Een defibrillator is een apparaat waarmee één of meerdere stroomstoten aan het hart kunnen worden toegediend bij een hartstilstand. Het apparaat peilt het hartritme en dient alleen als het nodig is, een stroomstoot toe. Hiermee kan de overlevingskans met 70% toenemen.

Alle EHBOers van de vereniging zullen worden opgeleid om de AED goed te kunnen gebruiken.
Het bijzondere aan de AED is dat mensen die geen medische opleiding hebben gehad, deze defibrillator toch kunnen gebruiken. Tot voor kort was het alleen voor medisch personeel toegestaan om defibrillatoren te gebruiken.

In Nederland krijgen dagelijks ca. 200 mensen buiten het ziekenhuis een circulatiestilstand. De oorzaak van een circulatiestilstand ligt in 80% van de gevallen in het ontstaan van kamerdefibrilleren, een ritmestoornis die resulteert in stilvallen van het hart als bloedsomloop.
De overlevingskans van deze groep mensen is slechts 5 tot 10 procent. Uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt dat als er binnen 4 minuten een schok wordt toegediend de overlevingskans met 70% toeneemt.

De EHBO vereniging Beerta is een officiële EHBO Vereniging. De vereniging is aangesloten bij de landelijke Koninklijke Nederlandse Vereniging EHBO. De EHBO vereniging is erg blij met de defibrillator.