Gemeente Zoetermeer
Persbericht Hart van Zoetermeer

* Persbericht Hart van Zoetermeer.doc (24.5 KB)

Concept stedenbouwkundige visie voor centrum Zoetermeer

Bruisend centrum voor Zoetermeer

Zoetermeer krijgt een bruisend centrum. Als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt heeft Zoetermeer over enkele jaren een kloppend hart in het centrum van de stad. Het stadshart en het oude dorp worden aantrekkelijk met elkaar verbonden en er ontstaat een gebied met diverse culturele, historische en economische functies met een nieuw stadsmuseum plus. Om dit mogelijk te maken heeft het college afgelopen dinsdag een belangrijke eerste stap gezet door een concept stedenbouwkundige visie voor het centrum van Zoetermeer vast te stellen. De visie wordt op 16 mei aan de raad gepresenteerd met het verzoek de conceptvisie vrij te geven voor een communicatie en participatietraject. na verwachting spreekt de gemeenteraad zich in september uit over de visie.

Hart van Zoetermeer
Op dit moment bestaat het centrum van Zoetermeer uit twee van elkaar afgescheiden delen. Aan de ene kant ligt winkelgebied het Stadshart. Aan de andere kant de authentieke Dorpsstraat. Beide gebieden zijn van elkaar gescheiden door de Dobbeplas en het marktplein. Een leeg gebied waar meestal weinig tot niets te beleven is en wat vooral dient als parkeerterrein. Al jarenlang wordt met vele betrokken partijen gesproken over de invulling van de verbinding tussen het oude Dorp en het nieuwe Stadscentrum. Als onderdeel daarvan moet een nieuw stadsmuseum worden gebouwd. Met de keuze voor de bouw van een nieuw Stadscentrum, naast het historische oude centrum van Zoetermeer, is dit onderwerp niet meer van de agenda geweest.

Speerpunt collegeprogramma
Er zijn afgelopen jaren verschillende plannen gelanceerd, die tot op heden nooit tot uitvoering hebben geleid. In het nieuwe collegeprogramma is klip en klaar aangekondigd dat in deze collegeperiode spijkers met koppen geslagen moeten worden. Reden voor het college om met hulp van een gerenommeerde stedenbouwkundige een visie te ontwikkelen voor het centrum van Zoetermeer.

Complete samenhangende visie
De concept stedenbouwkundige visie is bedacht door Wiel Arets in opdracht van de gemeente Zoetermeer. Het college beoordeelt de visie als strategisch, creatief, samenhangend en compleet. De impact van zijn visie voor het plangebied blijft relatief beperkt. Dit komt de maatschappelijke en financiële haalbaarheid aanzienlijk ten goede. Daarnaast maakt Arets' visie een integrale aanpak van het gebied mogelijk waarbij de verschillende programmatische wensen van het gemeentebestuur verantwoord ingepast zijn.

Zo is rekening gehouden met de wens om de bestaande Nicolaasschool niet te slopen maar te behouden voor het gebied. Er is een markante locatie voor een nieuw Stadsmuseum als schakel in het centrum opgenomen. De eis van de raad om een lintmarkt te realiseren is ook terug te vinden in de conceptvisie. Als verbindende schakel tussen Dorpsstraat en Stadshart is een nieuwe aantrekkelijke route rond de Dobbe opgenomen, met daaraan een snoer van extra voorzieningen in de sfeer van horeca, detailhandel, bijzondere woonvormen en versterking van aantrekkelijkheid en de beleving van de openbare ruimte.

Visie Wiel Arets
Belangrijkste uitgangspunt in de visie van Arets is een cirkelvormige boulevard of rondloop die de Dobbeplas omsluit. Vanaf deze rondloop kan je overal op elk gewenst moment op- en afstappen. Aan en langs de rondloop bevinden zich allerlei terrassen en culturele functies, zodat op verschillende plekken steeds wat te beleven valt. Door een rondloop of een boulevard te creëren, geef je het water terug aan de stad en fungeert het water als een openbaar plein voor het centrum van Zoetermeer. De oevers zijn nu voor een groot gedeelte anoniem en niet goed bereikbaar. Door de realisatie van de rondloop worden de oevers en het water van de Dobbeplas toegankelijk gemaakt voor het publiek en wordt het een aantrekkelijke plek om te verblijven. Rondom de Dobbeplas ontstaat door de rondloop ruimte voor essentiële ontwikkelingen zoals het museum, woningen, horeca en andere functies. Zo ontstaat er een levendig en bruisend gebied.

Hoe nu verder?
Het college van B&W presenteert op 16 mei de conceptvisie aan de raadscommissies Ruimte en Samenleving met het verzoek de visie vrij te geven voor een participatie- en communicatietraject. Op 24 mei vindt dan een speciale informatiebijeenkomst plaats voor direct omwonenden en belanghebbenden van het gebied. Het college en stedenbouwkundige Wiel Arets presenteren dan de concept visie en bezoekers kunnen dan hun vragen stellen.

Zoetermeer praat over visie
De gemeenteraad en het college willen een weloverwogen keuze maken over deze concept stedenbouwkundige visie en de uitwerking daarvan. Daarom wordt in juni een speciale bijeenkomst georganiseerd voor alle geïnteresseerden uit Zoetermeer. De precieze datum voor deze bijeenkomst wordt later bekend gemaakt.
Tijdens deze extra bijeenkomst kunnen inwoners van Zoetermeer onder leiding van raadsleden praten over de ideeën voor het centrum en hun suggesties meegeven aan de gemeenteraadsleden en het college. Naar verwachting zal de gemeenteraad zich in september uitspreken over de visie.