Ingezonden persbericht

Persbericht.

Informatieavond betaalbare woningen voor starters

GOOR - De PvdA Hof van Twente houdt op 16 mei in Restaurant Jachtlust een informatieavond over betaalbare koopwoningen voor starters. Dit kan gerealiseerd worden door zogenoemd gemeenschappelijk opdrachtgeverschap, zoals in het Brabantse Bladel is gebleken. De bijeenkomst begint om 20.00 uur.

Het doel van de PvdA is om in de Hof een project te initiëren zoals in Bladel. Frits Pijnenburg, de toenmalige wethouder van de Brabantse gemeente die verantwoordelijke was voor de realisatie van de projecten, komt uitleggen hoe in Bladel het gemeenschappelijk opdrachtgeverschap is aangepakt. Daar zijn vele tientallen woningen gerealiseerd door als bewoners gezamenlijk het opdrachtgeverschap voor die woningen op zich te nemen. Hierdoor zijn tienduizenden euro's worden bespaard op de bouwkosten, waardoor de huizen binnen het bereik kwam van inwoners met een laag inkomen. In een tiental gemeenten in Nederland is deze werkwijze al met groot succes toegepast.

Veel starters op de woningmarkt in de gemeente Hof van Twente zijn aangewezen op huizen in de omliggende steden, omdat de koopprijzen in de Hof niet zijn op te brengen voor starters. Denk daarbij aan jonge gezinnen en jongeren die op zichzelf willen gaan wonen.
Voor het project gemeenschappelijk opdrachtgeverschap wil de PvdA nagaan of in de Hof onder starters voldoende belangstelling is voor het gemeenschappelijk opdrachtgeverschap. De aanzet daartoe wordt 16 mei gegeven. Frits Pijnenburg is bereid de te vormen initiatiefgroep verder te begeleiden en de PvdA trekt zich op dat moment terug, omdat het nadrukkelijk niet de bedoeling is om dit initiatief verder met de politiek te verbinden.
De partij wil vervolgens wel in de gemeenteraad steun zoeken en verwacht grote steun van de andere partijen als het tot een project in Hof van Twente komt.
De PvdA vormt samen met Gemeente Belangen en de VVD de coalitie in Hof van Twente en de drie partijen hebben met elkaar afgesproken dat de bouw van betaalbare koopwoningen hoog op de prioriteitenlijst moet staan. Door nu een initiatiefgroep te vormen bestaande uit mensen die een goedkope koopwoning willen bouwen, denkt de PvdA dat de plannen in een stroomversnelling komen.
Alle (oud)inwoners die belangstelling hebben voor de bouw van een betaalbare koopwoning in de Hof worden uitgenodigd om aanwezig te zijn op de bijeenkomst in Jachtlust te Goor.
Uiteengezet wordt wat mogelijk is en wat er bij zo'n project komt kijken en aan het eind van de avond wordt bekeken of er voldoende animo is om tot een initiatiefgroep te komen, die dan een project vorm moet geven.