Gemeente Hoorn


Eerste huwelijksvoltrekking op Hoorns schip

9 mei 2007 - Locoburgemeester J.H. van Es verwelkomt op woensdagmiddag 16 mei Margriet Haakma en Martin Mollee uit Hoorn aan boord van het zeilschip Egberdina. Zij zijn het eerste stel dat op een Hoorns schip in het huwelijk treedt.

Egberdina

De Egberdina ligt die middag aan Het Houten Hoofd in de Hoornse haven. Wethouder Van Es heet Margriet (24) en Martin (32) welkom als ze aan boord gaan. Zij krijgen als aandenken een tas vol Hoorn 650-producten, want in Hoorn is het dubbel feest vanwege het 650-jarig bestaan van de stad. De huwelijksvoltrekking vindt plaats door ambtenaar van de burgerlijke stand J. Hirschfeldt.

De mogelijkheid om op een schip te trouwen vloeit voort uit een gemeenteraadsbesluit van 14 november 2006. De raad paste de richtlijnen voor het aanwijzen van trouwlocaties zodanig aan dat dit kon. Uit de binnengekomen aanvragen besloten B en W drie schepen uit Hoorn aan te wijzen als trouwlocatie onder de voorwaarde dat ze aan de gestelde eisen van brandveiligheid en toegankelijkheid voldoen: de Egberdina, De Toekomst en de Bounty.
De Egberdina valt de eer te beurt het eerste Hoornse schip te zijn aan boord waarvan een huwelijk wordt voltrokken. Dit 35 meter lange schip, gebouwd in 1882 om met vracht op de Rijn te zeilen, is een van de oudste varende zeilschepen in Nederland. De Egberdina wordt op 12 mei 125 jaar.

De schepen aan boord waarvan huwelijken worden voltrokken, moeten aan een hele reeks eisen op het gebied brandveiligheid en toegankelijkheid voldoen. Welke voorwaarden dat zijn, is neergelegd in een door de eigenaren van de schepen en B en W te ondertekenen overeenkomst die voor twee jaar geldt en na een jaar geëvalueerd wordt. Zo is de aanwijzing onlosmakelijk verbonden met zowel de eigenaar als het schip zelf. Om de openbaarheid te waarborgen moeten de schepen tijdens de huwelijksvoltrekking aan de wal liggen. Ze zullen toegankelijk moeten zijn voor gehandicapten. Andere belangrijke voorwaarden zijn dat de schepen als thuishaven Hoorn moeten hebben en dat ze moeten voldoen aan de in de overeenkomst gestelde eisen. Onder huwelijksvoltrekking wordt overigens mede verstaan de partnerschapsregistratie.