Gemeente Sluis

unieke, energiezuinige openbare verlichting

PERSBERICHT - 14 mei 2007

Promenade Breskens: unieke, energiezuinige openbare verlichting

In samenwerking met Philips en DELTA heeft de gemeente Sluis de Promenade in Breskens voorzien van 33 nieuwe, fraai vormgegeven lichtmasten in de vorm van een golf. Deze unieke combinatie van een gebogen lichtmast met een milieuvriendelijke, energiezuinige en duurzame witlichtlamp en armatuur wordt voor het eerst toegepast. Leerlingen van groep 8 van OBS Breskens nemen samen met wethouder Henk Luijendijk (portefeuillehouder Milieu) en een eeuwenoude Scheldeman op woensdag 16 mei om 11.00 uur de verlichting officieel in gebruik.

Uniek lichtplan
Philips ontwikkelde samen met DELTA een uniek lichtplan voor de Promenade. Uitgangspunten: verkeers- en sociale veiligheid, energiebesparing, minimale lichthinder voor de omgeving en esthetiek. Het resultaat mag er zijn. Armaturen van een hoogwaardige kwaliteit met de meest energiezuinige lamp. Gemeten over twintig jaar (de afschrijvingsperiode van armaturen) wordt het energieverbruik in vergelijking met de oude straatlantaarns ter plaatse met eenderde teruggebracht. Dit is een besparing van 81.300 kilowattuur (kWh). Dat betekent dat de energiekosten met 10.000 euro dalen. De CO2-uitstoot, de belangrijkste veroorzaker van het broeikaseffect, wordt over diezelfde periode met 34 ton teruggebracht. Met andere woorden, er zijn 81 bomen minder nodig om die CO2-vervuiling te compenseren.

Gericht licht
De investering in de nieuwe verlichting is nauwelijks hoger dan vervanging door conventionele straatverlichting. De voordelen zijn bovendien legio. De energiezuinige lampen hebben een hoge lichtopbrengst (6900 lumen), een lange levensduur van circa 12.000 uur en geven helder wit licht, dat het daglicht benadert en kleurherkenning versterkt. De aluminium armaturen zijn slijtvast, waterdicht, onderhoudsvriendelijk en voorzien van zelfreinigend glas. Ze leveren zeer gericht licht dat precies terechtkomt waar het moet: op de Promenade. Door de vlakke ruit wordt strooilicht, dat alle kanten opschijnt en door omwonenden en dieren vaak als hinderlijk wordt ervaren, voorkomen.

Ambitie
Evenals de partners in dit project Philips en DELTA, heeft de gemeente Sluis duurzaamheid en energiebesparing hoog in het vaandel staan. Alle investeringen op dit gebied die binnen vijf jaar worden terugverdiend, worden zonder meer ingevoerd. De ambitie is zoveel mogelijk energie besparen en waar mogelijk over te stappen op duurzame (groene) stroom. Het streven is om in 2008 40% van de openbare (straat)verlichting van duurzame energie te voorzien. Ook alle openbare gebouwen moeten dan over zijn op groene stroom.