Vereniging Bedrijfsleven Curaçao


Persbericht VBC d.d. 16 mei 2007

De immer kritische, doch publiciteitsdolle ondernemer/investeerder Jacob Gelt Dekker (JGD) heeft het weer voor elkaar gekregen om het gros van de lokale bestuurders en politici tegen zich in het harnas te jagen. JGD wordt verketterd vanwege de wijze waarop hij zijn boodschap brengt en op deze wijze wordt getracht de inhoud van zijn verhaal te bagatelliseren en zelf te negeren omdat deze niet in hun straatje past, maar die echter wel van cruciaal belang is voor ons investeringsklimaat.

De VBC betreurt en keurt af de aanpak en toonzetting welke JGD heeft gehanteerd. Zij verdienen zeker niet de schoonheidsprijs. Het bespottelijk maken van de Gezaghebber kan evenmin door de beugel. Echter de hetze die een aantal bestuurders en politici voeren tegen een belangrijke investeerder die de grote problemen die er spelen in het Caribisch gebied en op Curaçao aan de kaak wil stellen, worden eveneens door de VBC ten zeerste betreurd en afgewezen. Van verantwoorde bestuurders en politici mag verwacht worden dat zij onder alle omstandigheden het hoofd koel houden en rust nastreven maar niet dat zij acties ondernemen die leiden tot volkswoede, boycot en haat.
De vermeende schade die JGD berokkend zou hebben aan de economie en investeringsklimaat van ons dushi Korsou, zou wel eens verwaarloosbaar kunnen zijn vergeleken met de schade die diverse bestuurders en politici door hun handelingen en gedragingen hebben veroorzaakt en nog zullen veroorzaken en die vele malen groter en ernstiger is. Getuige onder meer onze enorme staatsschuld, hoge werkeloosheid, grote armoede, achteruitgang van het onderwijs, problemen in de gezondheidzorg en hoge criminaliteit en het jongste schaamteloze voorstel om een buiten alle proporties zijnde pensioenregeling voor eilandsraadleden in te voeren.

Aspecten als onbehoorlijk bestuur, rechtsonzekerheid, financieel onverantwoord gedrag, eigen belang, vriendjespolitiek, politikeria, ongelijke behandeling, drugshandel en daaraan gekoppeld geweld en criminaliteit etc die helaas het hele Caribisch gebied inclusief Curaçao teisteren, zijn funest voor een gezond investeringsklimaat en duurzame economische ontwikkeling.
Zij moeten met alle middelen worden bestreden en langzamerhand gaan gelukkig steeds meer mensen beseffen dat dit inderdaad de enige redding is.
Dit is de boodschap die JGD aan collegae investeerders en de wereld te melden heeft.

In het kader van verbeteren van het welzijn en de welvaart van de burger zouden de Curaçaose bestuurders en politici zich met dezelfde diligentie, hartstocht en snelheid waarmee JGD is veroordeeld moeten inzetten en inspannen om deze onwenselijke- en wanpraktijken aan te pakken en te bestrijden, in plaats van over te gaan tot het stimuleren en ondernemen van acties om burgers tot persona non grata te bestempelen en tot boycot op te roepen. Zijn dit soort acties goed voor de werkgelegenheid van al de Yiu di Korsou die bij deze bedrijven werkzaam zijn? Wat denken wij hiermee te bereiken? Is het niet beter om fundamentele zaken als vrijheid van meningsuiting te koesteren die op Curaçao gelukkig (nog) bestaat in plaats van een angstcultuur en uitzettingspraktijken te bevorderen ?

Waarom wordt er niet op volwassen wijze omgegaan met uitspraken van investeerders zoals b.v. dat zaken doen op Curaçao moeilijk tot zeer moeilijk is?
De President van de Centrale Bank heeft het onlangs treffend verwoord: " It is not the economy, it's the government. Het probleem ligt daar". Dames en heren bestuurders en politici reageer adequaat op deze boodschap en doe daar in positieve zin concreet wat aan.

Curaçao, 16 mei 2007
Bestuur VBC

Telephone: (599 9) 461-1410
(599 9) 461-5424
Fax: 599 9 461-5422
Address: Kaya Jr. Salas # 1
Curacao
Neth. Antilles

P.O.Box 49
Electronic mail: info@vbc.an