Gemeente Zaanstad

14-05-2007

De Klauwershoek is een historisch uniek deel van Zaandam. Het gebied ligt op een historisch belangrijke plek; bij het oude centrum, ontstaan rond de sluizen in de Zaan, grenzend aan het huidge stadscentrum. Klauwershoek is onderdeel van het programma Inverdan. Met de opknapbeurt van de Klauwershoek is het historische karakter versterkt en bewaard gebleven. In 2006 werden de voorbereidingen gestart met als doel: verbetering van de verkeerscirculatie, tegengaan van sluipverkeer, functieversterking met behoud van de unieke uitstraling. Zowel bedrijven als bewoners werden direct betrokken bij de plannen, ontwerp en uitvoering. De korte voorbereidingstijd en uitvoeringsduur werden als positief ervaren.

Opening
Op 16 mei a.s. zal Inverdan-Wethouder Hans Luiten om 15.30 uur een officiële openingshandeling verrichten. Daarmee is de herinrichting een feit.
De opening vindt plaats op 16 mei 2007 van 15.30 uur tot 17.00 uur

Het programma is als volgt:
15.30 - 15.45 uur Ontvangst
15.45 - 16.00 uur Welkomstwoord en openingshandeling, Inverdan-wethouder Hans Luiten
16.00 - 16.15 uur Toespraak Ruud Moes, namens de ondernemers van de Klauwershoek
16.15 - 16.45 uur Afsluiting onder het genot van een hapje en een drankje

De feestelijkheden vinden plaats bij het muziekpaviljoen gelegen aan Zuiddijk tussen de Oostzijderkerk en de Oostkade. (Bij slecht weer: De Kapiteinshut, Klauwershoek 1-5, 075 - 616 16 05). De parkeermogelijkheden zijn beperkt. Wij adviseren u te parkeren op de Burcht.

Inverdan
Rond de Oostkade en Westkade van de Zaan hangt een authentieke Zaanse sfeer. Het is een uitgaansgebied waar de bioscoop, het Filmhuis, Zaantheater, poppodium de Kade, bruine cafés, restaurants en grand cafés gevestigd zijn. Het sluizencomplex, De Dam, Klauwershoek en de Burcht zijn historisch sterk aan elkaar gekoppeld. Binnen Inverdan vormen zij met de programmaonderdelen horeca, wonen en cultuur, één van de polen waartussen het kernwinkelcentrum zich beweegt. (De andere pool is de omgeving langs het station). Klauwershoek is een waardevol stukje Inverdan. Kortom, Klauwershoek laat in het klein zien hoe je wonen, werken, uitgaan en cultuur prima met elkaar kunt combineren.

Nieuwe jas
Het gebied is ingericht als hoogwaardig stedelijk gebied. Hoogwaardig stedelijke inrichting, omdat het centrum van Zaandam een publieke functie heeft en het visitekaartje van de stad is. Bij de inrichting van dit gebied behoort een daarbij passend materiaalgebruik. Dankzij het Inverdan-geld kon er iets extra's voor Klauwershoek worden gedaan. Ter vervanging van de huidige bestrating werden oude, gebakken materialen gebruikt, die passen bij de sfeer van het wijkje. Het streven was zo min mogelijk afzetpalen en obstakels te gebruiken en alles gelijkvloers te houden. Dus nauwelijks stoepen, stoepranden of paaltjes. De gemeente heeft ervoor gekozen de monumentale bomen te behouden. De pleintjes bij het muziekpaviljoen en poffertjeskraam werden meer plein, wat ook aan de bestrating te zien is. De verkeerssituatie is enigszins aangepast, met de bedoeling het sluipverkeer tegen te gaan dat zich door de Klauwershoek wurmde als de Wilhelminabrug open stond. De Savornin Lohmanstraat - Wilhelminastraat wordt éénrichtingsverkeer. Het stukje Klauwershoek tussen Savornin Lohmanstraat en Zuiderkerkstraat wordt afgesloten voor verkeer, behalve voor fietsers en nood- en hulpdiensten.