Radboud Universiteit Nijmegen


Over de inzet van toegepaste neurowetenschappen voor patiëntenbehandeling

Driedaagse internationale conferentie over toegepaste neurowetenschappen

Van 17 tot en met 20 mei komen toonaangevende internationale neurowetenschappers naar Nijmegen voor een driedaags wetenschappelijk congres op het gebied van de toegepaste neurowetenschappen. Er zullen vele evidence-based technieken aan bod komen voor de behandeling van psychologische, psychiatrische en neurologische klachten zoals rTMS bij depressie, geavanceerde QEEG- technieken voor Personalized Medicine bij psychiatrische aandoeningen, Brain Computer Interfaces (BCI) bij motorische aandoeningen en neurofeedback bij ADHD en epilepsie.

Neurofeedback - een therapie waarbij EEG-activiteit wordt teruggekoppeld naar patiënten en waardoor een leerproces op gang komt
- is een goede illustratie van wat het vakgebied van toegepaste neurowetenschappen kan betekenen. Neurofeedback is een steeds meer geaccepteerde en evidence-based therapie bij de behandeling van ADHD en epilepsie.

Rien Breteler, psycholoog aan de Radboud Universiteit Nijmegen en onderzoeker op het gebied van neurofeedback, is een van de organisatoren. Breteler: "De hoofdsponsor van het congres is The Society of Applied Neuroscience (SAN), een internationale vereniging van wetenschappers op het gebied van de toegepaste neurowetenschappen. Het gaat om wetenschappers uit de gehele wereld die de laatste inzichten uit hun vakgebied uitwisselen en dan vooral ingaan op het gebruik ervan in medische en psychosociale behandelingen. Tweede hoofdsponsor is het NIP, het Nederlands Instituut voor Psychologen, in het bijzonder de sectie Neurofeedback. De sectie maakt zich sterk voor evidence-based neurofeedback".

Hoofdspreker Niels Birbaumer, verbonden aan het National Institute of Health (Bethesda, MD, USA), is een internationale autoriteit op het gebied van de neuronale basis van het leren en psychofysiologie van pijn. Hij zal spreken over het gebruik van Brain Computer Interfaces bij de communicatie met patiënten in een vergevorderd stadium van ALS.

De andere keynote sprekers:

* Fernando Lopes da Silva, verbonden aan het Center of Neurosciences van de Universiteit van Amsterdam. Hij is wereldwijd een gezaghebbende autoriteit op het gebied van de biologische basis van het EEG en epileptische insulten. Hij zal spreken over de neuronale basis van hersenritmes.

* Walter Freeman is hoogleraar hersenwetenschappen in Berkeley, (VS) en auteur van meer dan 450 artikelen. Hij geeft een aantal overwegingen over het maximaliseren van de informatie uit EEG ten behoeve van BCI's.

* Gert Pfurtscheller, hoogleraar medische informatica en hoogleraar brain computer interfaces aan de Graz University of Technology (TUG) en oprichter van het Brain-Computer Interface Laboratory (BCI-Lab) in Graz. Hij presenteert zijn studies over de dynamiek van hersengolf oscillaties bij directe hersen-computer communicatie.

* Kees Stam is hoogleraar klinische neurofysiologie aan het VU Medisch Centrum te Amsterdam. Hij doet onderzoek naar neurologische ziekten als Alzheimer en Parkinson, multiple sclerose en mensen met een hersentumor. Zijn presentatie richt zich op nieuwe benaderingen van signaal analyse in EEG en MEG: "From chaos to graphs".

* Roberto Pascual-Marqui is als onderzoeker verbonden aan het Brain-Mind Research, University Hospital of Psychiatry, Zurich. Hij heeft zich gespecialiseerd op het gebied van functional mapping van het menselijk brein, gebaseerd op EEG en MEG, de analyse van spatio-temporele eigenschappen van electrische hersenactiviteit en de relatie daarvan met de geest (cognities), en de ontwikkeling van instrumenten voor patroonherkenning (in het algemeen).Hij spreekt over functionele segmentatie van de menselijke cortex in rust, gebaseerd op sLORETA.
* Evian Gordon, oprichter van The Brain Dynamics Centre, Westmead Hospital. CEO and Chairman, Brain Resource Company (BRC). BRC is eigenaar van de eerste gestandaardiseerde internationale database met gegevens over het menselijk brein.

* Juri Kropotov, in 1985 in zijn thuisland onderscheiden met de staatsprijs van de USSR, toonde als eerste aan dat de basale ganglia-thalamo-corticale circuits een rol spelen in emoties en cognities. Hij ontwikkelde ook een mathematisch model om de eigenschappen van de neuronen in de visuele cortex te beschrijven. Zijn voordracht behelst het gebruik van kwantitatief EEG en evoked potentials als hulpmiddelen bij het opstellen van neurotherapieprotocollen.

De Nijmeegse expertise

Drie Nijmeegse neurowetenschappers van de Radboud Universiteit nemen deel aan het congres.

* Dr. Peter Desain is projectleider van een Nederlandse groep op het gebied van Brain Computer Interfacing, een groep die zoekt naar toepassingen om computers breinfuncties te laten aansturen.
* Dr. Ton Coenen is hoogleraar biologische psychologie en al vele jaren betrokken bij het onderzoek naar EEG en slaap. In dit congres zal hij een seminar voorzitten op het terrein van slaap en slaapstoornissen.

* Dr. Rien Breteler doet onderzoek op het gebied van neurofeedback en is directeur van EEG Resource Institute, een instituut dat neurofeedback onderzoekt en gebruikt in trainingen en therapieën.

Conferentie: Conference Applied Neuroscience Datum: 17 - 20 mei 2007
Plaats : Scandic Conference Centre, Scandic Sanodome, Weg door Jonkerbos, Nijmegen.