Ingezonden persbericht


De wekelijkse fiesta van de Melkweg viert op 17 mei haar 5-jarig bestaan en op deze datum is het tevens de laatste keer dat deze Mestizo avond wekelijks gevierd wordt.

Geschiedenis

In 2002 lanceerde de Melkweg een heel bijzonder concept: een avond die Amsterdam en de rest van Nederland kennis liet maken met een heel nieuw geluid uit de spaanstalige deel van de wereld. In tegenstelling wat veel mensen in het begin dachten, was deze avond geen salsa avond of een latin-house avond, maar een avond waarbij door resident DJ Eduardo en guest DJs een bijzondere mix werd gemaakt tussen stijlen als Ska, Rock, Pop, Hiphop en de traditionele latino stijlen als Salsa, Merengue en Bachata. Met als gemene deler: alle muziek was spaanstalig.

Patchanka versus Mestizo
Deze mix begon onder de noemer "Patchanka", vernoemd naar het geluid van Manu Chao, de geestesvader van deze stijl. Hij begon een geluid die over werd genomen door een nieuwe generatie muzikanten uit Spanje en Midden- en Zuid Amerika. Een geluid van protest maar weergegeven door energieke muziek. Later werd deze muziekstijl beter bekend als MESTIZO.

Que Pasa Specials
Que Pasa was ook bijzonder omdat het niet ophield bij de muziek: de sfeervolle decoratie, specials zoals "Dia de los Muertos" (een tradionele dag uit Mexico) en de vele bands die Que Pasa kwamen bezoeken zoals El Gran Silencio, Panteon Rococo, Amparanoia, maar ook Manu Chao himself. Que Pasa werd al snel 1 van de populairste avonden van Amsterdam en werd ook veelvuldig uitgenodigd op festivals zoals Lowlands en andere lokatie's.

Reggaeton op vrijdag
Que Pasa was ook het eerste feest waar Reggaeton te horen was, met als starter de allereerste Reggaeton special in maart 2005. Door het enorme succes van Que Pasa op de donderdag werd in dat jaar besloten om te verhuizen naar de vrijdag, waar de avond meer dan 2 jaar een nieuwe mix maakte, dit keer onder de noemer : 'Que Pasa? Pop/Rock Mestizo, Urban Latino y Reggaeton'

Nieuwe avond
Dan nu aanbeland in 2007, tevreden over de spreiding van Mestizo is het tijd om na het 5-jarig bestaan plaats te maken voor een nieuwe wekelijkse avond. De donderdag maakt plaats voor een soortgelijke gedachte: een mix van diverse traditionele maar ook nieuwe stijlen uit Oost Europa. Deze muziek wordt Balkan Beats genoemd en vanaf 31 mei gaat deze nieuwe avond van start onder de naam "Propaganda".

5 años de Que Pasa
Het 5 jarig bestaan op donderdag 17 mei wordt traditioneel gevierd als een special, waarbij bijzonder decor en allerlei verrassingen het publiek ten deel doen komen. Speciaal voor deze avond is de entreeprijs een cadeautje: slechts 1 euro! Maar Que Pasa verdwijnt niet! Vanaf juni is Que Pasa nog maandelijks in de Melkweg te vinden, -dit keer op zaterdag- maar Que Pasa zal af en toe ook buiten de Melkweg te vinden zijn.

AGENDA:
Donderdag 10 mei:
Que Pasa met live: Panteon Rococo
23.00 - 04.00 uur. Entree = 7 euro voor niet leden, 6 euro voor leden

Donderdag 17 mei:
Que Pasa 5 años & goodbye party
23.00 - 04.00 uur. Entree = 01 euro

Zondag 03 juni:
Latin Fever & Que Pasa in Panama
(Oosterlijke Handelskade 4 -Amsterdam)
21.00 - 03.00 uur. Entree: 12,50 | Vvk 10 euro

Vrijdag 22 juni:
Que Pasa tijdens het Amsterdam Roots festival (Melkweg)
01.00 - 05.00 uur | 07,00 euro + lidmaatschap